Het is belangrijk om grip te hebben én te houden op je keten. Hiermee wordt bedoeld dat je processen kunt optimaliseren en beheersen in het bedrijf en hierover de controle hebt. Het begint op je financiële dashboard, aangezien de financiën natuurlijk het middelpunt van de bedrijfsprocessen vormen en kunnen zorgen voor overzicht. Ook kun je op deze manier duurzamer ondernemen waarbij je integraal stuurt op risico’s. In de onderstaande blog vertellen we je hier meer over.

Wat is duurzaam ondernemen en waarom is het zo belangrijk?

Duurzaam ondernemen is belangrijk. Met duurzaam ondernemen zorg je ervoor dat je als bedrijf risico’s ontdekt en deze risico’s zo veel mogelijk voorkomt.

Zo spelen er bij duurzaam ondernemen verschillende onderdelen een rol. Denk aan ESG, dat staat voor de begrippen environmental, social en governance. Hiermee wordt gekeken hoe duurzaam een bedrijf opereert met de focus op milieu, sociaal beleid en bestuur. Denk bijvoorbeeld aan de energiezuinigheid, diversiteit op de werkvloer en hoe eerlijk het bedrijf opereert naar haar werknemers. Hierbij kun je ook denken aan transparantie en controle over de keten.

Ook spelen de WKA en P&C-cyclus een rol binnen duurzaam ondernemen. Beide kunnen namelijk risico’s en verantwoordelijkheden beheersen, maar kunnen ook zorgen voor meer controle. Over de WKA en P&C-cyclus wordt hieronder meer verteld.

Wat is WKA en waarom raakt dit jouw organisatie?

WKA staat voor Wet Ketenaansprakelijkheid en zorgt ervoor dat opdrachtgevers aansprakelijk kunnen worden gesteld als een aannemer of onderaannemer hun woord niet nakomt. Denk aan het betalen van loonheffingen en belastingen. Het uitbesteden of inhuren van werkzaamheden aan een ander kan namelijk dit soort bovengenoemde risico’s met zich meebrengen en met een WKA kun je dit voorkomen.

Bovendien past dit goed binnen het duurzaam en transparant ondernemen: hiermee kun je namelijk juridische én financiële risico’s voorkomen en zorg je ervoor dat de werkprocessen eerlijk worden uitgevoerd. Zo kun je bijvoorbeeld periodiek een verklaring opvragen van de betalingen en kun je op een G-rekening betalen van de aannemer.

De rol van de P&C-cyclus in risicobeheersing

Daarnaast speelt ook de P&C cyclus een rol in risicobeheersing en is een onmisbare schakel binnen duurzaam ondernemerschap. P&C-cyclus is de planning en control-cyclus en hiermee kun je als onderneming processen beter uitvoeren en optimaliseren. Inzicht, planning, rapportage en controle vormen namelijk de rode draad in een P&C-cyclus.

Ook in duurzaam ondernemerschap is dit belangrijk: het kan risico’s helpen voorkomen, je kunt gestructureerd aan de slag gaan en kunt beter evalueren op de bedrijfsvoering.

WKA en P&C-cyclus: een slimme combinatie

De WKA en P&C-cyclus vormen een slimme combinatie als het gaat om duurzaam ondernemen. Zo kun je namelijk de ketenrisico’s zoals WKA structureel meenemen in je planning-en-controlproces. Denk aan risicomanagement, leveranciersbeoordelingen en monitoring.

Zo kan de P&C-cyclus daarnaast helpen om risico’s binnen de WKA te ontdekken en structureel te beheersen. Bovendien kan je in de cyclus ook doelen stellen, monitoren en bijsturen op onderdelen zoals de ketenverantwoordelijkheden en eerlijke werkomstandigheden, waar de WKA weer op aansluit. Het kan samen zorgen voor transparantie en controle binnen het bedrijf.

Tips voor een duurzamer financieel beleid

Wil je ook binnen jouw bedrijf een duurzamer financieel beleid hanteren? Dan kun je misschien wel een aantal tips gebruiken.

  • Zo is het belangrijk om een integrale aanpak van risico’s binnen je P&C-cyclus op te zetten. Zorg ervoor dat de risico’s die je ontdekt, gestructureerd binnen de cyclus meeneemt.
  • Daarnaast is het ook belangrijk om samen te werken met betrouwbare partners. Een betrouwbare partner kan je hier namelijk meer over vertellen en kan bijvoorbeeld voor jou een WKA-check uitvoeren.
  • Ook is het slim om transparant te blijven binnen de keten. Zorg ervoor dat er openheid en inzicht ontstaat binnen de ketens van het bedrijf, zodat hiermee ook weer risico’s kunnen worden opgespoord en worden voorkomen.
  • Duurzaamheid is ook juridische en financiële integriteit: het vraagt op structurele, integere processen – ook op financieel vlak.