“De palmolie-industrie promoot de certificering als oplossing voor de razendsnelle ontbossing”,zegt Suzanne Kröger, campagneleider bossen van Greenpeace Nederland. “En deze belofte wordt gretig omarmd, onder andere door Nederland. Ons land is de grootste importeur van palmolie in Europa en wil de capaciteit flink uitbouwen, vooral voor het gebruik als biobrandstof. Voor het tegengaan van de ontbossing door de aanleg van plantages vertrouwt Nederland volledig op certificering.Nu het allereerste bedrijf dat gecertificeerd is meteen al door de mand valt, zou een kritischer houding ten opzichte van palmolie op zijn plaats zijn.”

United Plantations heeft plantages in zowel Maleisië als Indonesië. Het bedrijf is erin geslaagd een aantal Maleisische plantages te laten certificeren. United Plantations moest hiervoor aan de voorwaarde voldoen dat alle handelingen van het bedrijf – dus ook die in Indonesië – aan basale duurzaamheidseisen voldoen. Zo moeten bossen met veel bijzondere planten en dieren worden beschermd en mogen er geen landconflicten zijn. United Plantations blijkt deze regels niet na te leven. Het bedrijf kapt bijvoorbeeld in het leefgebied van bedreigde orang-oetans in Centraal-Kalimantan, houdt zich niet aan de Indonesische wet en is in conflict verwikkeld met de lokale bevolking over landgebruik.

Voor de gecertificeerde plantages gelden extra eisen, maar ook die zijn onvoldoende om ontbossing en klimaatverandering tegen te gaan. Zo wordt de kap van de koolstofrijke veenbossen niet tegengehouden. Vooral door het platbranden en verwoesten van veenbossen staat Indonesië wereldwijd op de derde plaats qua broeikasgasuitstoot. “Volgende week komt de palmolie-industrie op Bali bijeen voor een vergadering van de RSPO. Wij verwachten harde maatregelen om te voorkomen dat oerbosverwoestende bedrijven goede sier maken met zogenaamd duurzame palmolie”, zegt Kröger.

“Het is erop of eronder. In het tempo waarmee de kap en het platbranden nu gaan, zijn de laagland regenwouden van Indonesië binnen vijftien jaar verdwenen”, aldus Kröger. “Na onderzoek en acties begin dit jaar, zegde palmoliegrootverbruiker Unilever ons toe zich hard te gaan maken voor een moratorium dat de verwoesting van oerbossen en het platbranden van veenbossen moet tegengaan. De rest van de palmolie-industrie en de Indonesische overheid kunnen niet achterblijven. Om de oerbossen van Azië te behouden, moeten deze partijen per direct een stop op verdere ontbossing voor palmolie afkondigen.”