-Door in een soort rangschikking de mate waarin energiebedrijven duurzaam en groen produceren te zetten, willen wij consumenten nog voordat de consumentenmarkt in Nederland opengaat meer inzicht verschaffen”, aldus Hans Altevogte van Greenpeace.

-Propere’ stroom
Altevogte zegt dit in reactie op het bericht dat Greenpeace België nu al begonnen is met het geven van punten aan leveranciers van stroom in Vlaanderen. Het aantal punten is afhankelijk van het aandeel groene of -propere’ stroom in het totaalaanbod van een energiebedrijf, zo schrijft de Belgische krant De Standaard vandaag. Slechts twee van de twaalf stroomleveranciers die Greenpeace België beoordeelde, verzamelden genoeg punten om -groene stroomverkopers’ te worden genoemd.

Etikettering
Welke systematiek Greenpeace Nederland gaat gebruiken, is nog niet bekend. -Daarmee komen wij naar buiten als we de actie gaan voeren”, aldus Altevogte. -Ook zullen wij tijdens de kabinetsformatie druk uitoefenen om ervoor te zorgen dat het nieuwe kabinet etikettering van stroom spoedig invoert, liefst voordat de consumentenmarkt op 1 januari 2004 opengaat. Wij willen dat de nieuwe regering de motie met deze strekking van kamerlid Marijke Vos (GroenLinks) zo snel mogelijk uitvoert.”

Ontoereikend aanbod
De Belgische energiebedrijven die volgens Greenpeace de test doorstaan, hebben echter een heel klein aanbod dat ontoereikend is om veel stroomverbruikers te voorzien. De bedrijven met de meeste punten zijn Ecopower, een piepkleine windenergieproducent die stroom aan aandeelhouders van het bedrijf levert en Wattplus Groen. Bij deze laatste stelt Greenpeace vast dat het bedrijf bitter weinig informatie verstrekt over de manier waarop zij groene stroom opwekt.

Slechte beoordeling
De grote klassieke Europese elektriciteitsgroepen scoren volgens Greenpeace het slechtst. Zowel Electrabel als E.on, RWE en Electricité de France krijgen een onvoldoende. Dat komt omdat ze vooral stroom opwekken in kerncentrales (Electrabel en EdF) of door bruinkool te verbranden (E.on en RWE). Greenpeace bestempelt elektriciteit uit steenkool-, bruinkool- en kerncentrales als -vuile’ stroom.