Greencycl, bouwer van ’s-werelds eerste recyclingproces voor ziekenhuisafval, heeft de juryprijs van de Utrechtse Circulaire Innovatie Top 20 gewonnen. De publieksprijs ging naar TOMO, het circulaire fashion en lifestyle omni-channel platform. De initiatiefnemers van de Utrechtse Circulaire Innovatie Top 20 willen laten zien wat de provincie Utrecht te bieden heeft op het gebied van circulaire innovaties. En deze circulaire innovaties een stap verder te helpen.

Uit een kleine 30 inzendingen stelde de jury eerder al een Top 20 samen. De beste vijf presenteerden op vrijdag 11 februari hun innovatie via een korte pitch vanaf een bijzondere circulaire locatie; een gloednieuwe circulaire ontmoetingsruimte bij ingenieursbureau BOOT. Publiek kon de finale via een livestream volgen en op hun favoriete innovatie stemmen.

Operatiekamer als grondstof

Jurywinnaar Greencycl ziet de operatiekamer als goudmijn van nieuwe grondstoffen. Bart van Straten: “In samenwerking met vele ziekenhuizen en de medische industrie verwerken we ziekenhuisafval tot een nieuw medisch product. Hierdoor wordt het ziekenhuis leverancier van haar eigen grondstof. Deze prijs is een mooie ondersteuning voor ons allemaal!”

Via een Zoom verbinding kwam er een reactie van Marjan Haselhoff, founder van TOMO. Marjan reageerde blij en verrast en vindt het winnen van de prijs een extra motivatie voor haar als startende ondernemer.

De eerste editie van de Utrechtse Circulaire Innovatie Top 20 werd georganiseerd door CIRCLES met als initiatiefnemer VNO–NCW Midden in samenwerking met provincie Utrecht, ROM Utrecht Region, Alliantie Cirkelregio Utrecht, Cirkelstad, Circularities en Natuur en Milieufederatie Utrecht.

Jury

De jury van deze eerste editie bestond uit juryvoorzitter Klaske Kruk (oprichtster van Circularities en uitgeroepen tot Circular Hero 2021), Rients Schuddebeurs (Rabobank), Esther Loman (MVO-Coördinator bij technisch dienstverlener Kuijpers) en Saskia Bossink (manager innoveren bij ROM Utrecht).