Hoewel we zo bewust mogelijk werken, produceren we ook bij Quooker afval. Voor elke afvalstroom zoekt onze coördinator waste flow een zo goed mogelijke bestemming.

‘Een afgekeurd reservoir gooien we niet zomaar weg.’

Minder afval, meer hergebruik. Daar zijn we bij Quooker helemaal voor. Daarom stimuleren we onze klanten om reservoirs die aan vervanging toe zijn, naar ons terug te sturen. Waar mogelijk krijgt de klant daar een ander, gereviseerd reservoir voor in de plaats. Het oude nemen we terug en knappen we zo goed op, dat het aan een tweede leven kan beginnen. Dit noemen we onze Swap-service. ‘Niet elk reservoir komt in aanmerking voor revisie,’ zegt onze coördinator waste flow George Kooijman. ‘Soms is een reservoir simpelweg versleten. In dat geval wordt het volledig gedemonteerd en waar mogelijk gerecyceld.’

Afnemers van restmetaal

‘Een afgekeurd reservoir gooien we niet zomaar weg,’ zegt George. ‘Het zit vol waardevolle materialen, waar andere partijen veel aan kunnen hebben. Denk aan verschillende soorten RVS, aluminium, koper en messing. We sorteren de materialen in bakjes en brengen ze zo gecomprimeerd mogelijk naar de eindverwerker.’ Doordat George een groot deel van zijn werkende leven in de metaalafvalverwerking heeft gezeten, kent hij tal van bedrijven, die ons restafval graag afnemen.

‘Ik ken die wereld goed. Daardoor heb ik ook voor het verwerken van oude CUBES een passend bedrijf gevonden dat onze producten uit elkaar haalt en de materialen op een milieuvriendelijke wijze verwerkt.’

Broodkorsten en bananenschillen

Naast metalen, hebben we ook te maken met kartonafval en plastic folies. ‘Mijn collega Gurkan (Esenkan, red.) rijdt dagelijks met een rolcontainer over het terrein om bij verschillende afdelingen afval op te halen. Zowel karton en plastics gaan naar een bedrijf in Barendrecht, dat al het afval met innovatieve technieken verwerkt.’

Op dit moment buigt George zich over het GFT-afval dat we bij Quooker produceren. ‘Met 600 collega’s produceer je met zijn allen natuurlijk een hele hoop etensresten op een dag,’ vertelt hij. ‘Daar zoeken we nu een goede bestemming voor, die aansluit bij ons geloof in een circulaire economie. Zo zijn we continu bezig met het verbeteren van onze producten en processen, om écht het verschil te kunnen maken: minder afval, meer hergebruik.’