De genomineerden voor de Jan Terlouw Innovatieprijs 2019 zijn bekend. Uit de aanmeldingen koos Stichting Kiemt drie duurzame en innovatieve ondernemingen: Save Plastics, BE O Bottle en ClimateBooster.

Op maandag 30 september pitchen de genomineerden voor de jury bestaande uit Sander Markus (Qirion), Christien Lokman (HAN), Leendert Tamboer (Twence) en Yasemin Cegerek (wethouder Gemeente Heerde) onder voorzitterschap van Jan Terlouw zelf. De prijs wordt die avond tijdens het Kiemt Congres uitgereikt.

Save Plastics, BE O Bottle en ClimateBooster sprongen eruit vanwege hun integrale aanpak. De businessmodellen schetsen een totaalbeeld en omvatten verschillende facetten van een proces; van bewustwording en gedragsverandering tot de praktische en innovatieve toepassing.

De Jan Terlouw Innovatieprijs is een prijs voor duurzame en innovatieve ondernemingen die sinds 2011 jaarlijks door Kiemt wordt uitgereikt. De stichting stimuleert hiermee ondernemers die verder kijken dan vandaag en met duurzame innovaties de toekomst dichterbij brengen. De prijs is een erkenning aan deze visionairs en omvat € 10.000 euro aan prijzengeld.

Ambitieprijs

De start-ups CaffeInk, Saint Trofee en Wattage zijn genomineerd voor de ambitieprijs. Deze wordt naast de hoofdprijs uitgereikt en is bedoeld als aanmoediging, gericht op start-ups en klein MKB die werken aan de ontwikkeling van duurzame innovaties, maar die nog in een vroege fase van ontwikkeling zitten. De ambitieprijs omvat 5.000 euro prijzengeld en 5 dagen advies/ondersteuning door Kiemt.

“Deze zes genomineerden zetten hun intrinsieke motivatie voor een betere wereld om in business. Daarmee zijn ze leidend in integrale oplossingen voor een duurzame wereld.” Aldus Luc Kikkert, directeur Kiemt.

Criteria Jan Terlouw Innovatieprijs

Voor de prijs gelden verschillende criteria. Zo moet het gaan om een tastbare innovatie op het gebied van Energietransitie en Circulaire Economie die in de regio Oost-Nederland is bedacht en wordt uitgevoerd. De potentiële economische impact van de innovatie staat bij de prijs centraal.

Foto: KIEMT