Met de uitreiking van de Food Valley Award bekroont de stichting Food Valley het meest innovatieve initiatief binnen de voedings(gerelateerde)industrie. De jury heeft uit de inzendingen drie innovaties genomineerd. In de jury van de Food Valley Award 2009 hebben zitting: R. Rabbinge, University Professor WUR en Chairman Science Council CGIAR (juryvoorzitter), A. Mensink, zelfstandig adviseur Life Sciences en Senior Scientific Officer stichting Food Valley, H. Verhagen, Hoofd Centrum voor Voeding en Gezondheid RIVM, H. de Vries, voormalig VROM-inspecteur, A. Wassenberg, directeur Animo Agri Business BV. De uitreiking vindt plaats tijdens de Food Valley Conferentie op 8 oktober.

Gezonde bakkerijmargarine

Koek, gebak, biscuit en bakkerijsnacks worden genuttigd, omdat ze zo lekker zijn. Maar deze bakkerijproducten behoren ook tot de belangrijkste bronnen van verzadigd vet en transvet. Afgelopen 2 jaar werkte het Heerenveense bedrijf Romi Smilfood, onderdeel van de Royal Smilde Food Group en leverancier van margarine, oliën en vetten aan de bakkerij-industrie, aan de ontwikkeling van een range gezondere bakkerijmargarines. En met succes: “NovarinÃ?? margarine bevat nauwelijks transvet, omdat het op basis van ongehard vet wordt geproduceerd. Het maakt het mogelijk om het verzadigd vet in bakkerijproducten met minimaal 33% te verlagen zonder verlies van functionaliteit, ook waar het producten als croissants en bladerdeeg betreft”, aldus Karin Visser, productmanager industrie. NovarinÃ?? is op dezelfde manier inzetbaar als de reguliere margarine en de eindproducten zijn net zo smaakvol, maar met een gezondere vetzuursamenstelling.

Digitale printer voor food decoratie

Eetbare producten krijgen geleidelijk aan een steeds kortere product life cycle. Producenten in de voedingsmiddelenindustrie moeten snel kunnen schakelen en efficiënt kunnen produceren. De foodjet printer van De Grood Innovations uit Nijmegen beïnvloedt de processnelheid in grote mate. De innovatie is een printkop geschikt voor decoreren op voedingsproducten met dikke vloeibare voedingsmiddelen. “Waar voorheen patronen met vaste sjablonen nog handmatig werden ingesteld, doen we dat bij deze printer 100% digitaal. Bij wisselende massaproductie kan de producent snel schakelen, zonder veel verlies aan omsteltijden. De snelheid van de techniek is wereldwijd ongeëvenaard”, vertelt directeur Pascal de Grood. Het gesloten systeem voorkomt vermenging met andere delen van het product of vervuiling vanuit de omgeving. Dit zorgt voor een optimalisering van de hygiëne en voedselveiligheid.

Natuurlijke vetvervanger

AVEBE in Veendam introduceert ETENIA , een bijzondere range plantaardige ingrediënten, die producten als yoghurt en cake een extra romige textuur geven. De fabrikant kan daardoor het vetgehalte verlagen zonder concessies te doen aan de sensorische kwaliteit. ETENIA wordt gemaakt via enzymatische modificatie van aardappelzetmeel. “We hebben er in totaal zeven jaar met veel plezier aan gewerkt, in eendrachtige samenwerking met DSM. Daarnaast hebben TNO en NIZO een flinke steen bijgedragen. De productie van het enzym was een uitdaging. We dachten dat ook de registratie van ETENIA , als novel ingredient pittig zou worden, maar die verliep juist verrassend soepel”, vertelt Piet Buwalda, research manager Food bij AVEBE. Yoghurt, chocolade mousse, croissants, snoep, roomkaas; ETENIA is het eerste hydrocolloid op basis van zetmeel en is breed toepasbaar.

Food Valley Conferentie

De Food Valley Award 2009 is een initiatief van de stichting Food Valley en wordt uitgereikt tijdens de Food Valley Conferentie op 8 oktober in CineMec in Ede. Smaak staat dit jaar tijdens de conferentie centraal. Topsprekers als de heer Tun Musa Hitam, de voorzitter van Sime Darby uit Maleisië, de heer Gian Luigi Zenti, directeur van de Academia Barilla (Barilla Group uit Parma, Italië) en de heer Chris Buijink, secretaris-generaal van het Ministerie van Economische Zaken geven vanuit hun expertise een inzicht in innoveren met smaak. De workshops bieden de deelnemers een inspirerende kijk op smaak. Voor meer informatie over de Food Valley Conferentie: www.foodvalley.nl/conference.