De jury van Duurzame Dinsdag, met daarin Asito’s duurzaamheidsmanager Sander Haas, heeft de drie beste initiatieven gekozen voor de Asito Sociale innovatieprijs. Projecten die mensen op een duurzame manier dichter bij elkaar brengen, in hun wijk, op school of tijdens een maaltijd. Op 6 september wordt de winnaar van de ondersteuningsprijs t.w.v 1.000 euro bekend gemaakt.

De Asito Sociale Innovatieprijs

Asito zet zich in om de thema’s integratie, diversiteit en inclusiviteit op de agenda te krijgen in het Nederlandse bedrijfsleven. Door het beschikbaar stellen van de prijs kan Asito met vele partijen samenwerken aan meer aandacht voor de menselijke kant van duurzaamheid. Manager communicatie en duurzaamheid Sander Haas: ‘Sociale duurzaamheid is voor Asito essentieel voor een goede balans tussen People, Planet en Profit.’

De genomineerden

HackYourFuture

HackYourFuture is een programmeerschool voor vluchtelingen, die vluchtelingen in korte tijd klaarstoomt voor de arbeidsmarkt. Gijs Cortens wil met dit initiatief studenten in een periode van 6 maanden opleiden tot programmeur. Vervolgens probeert HackYourFuture het grootste gedeelte van deze studenten aan werk te helpen, door middel van jobcoaching, seminars en ingang tot een relevant netwerk. Inmiddels nemen 55 studenten deel aan het programma en zijn er plannen om het project internationaal uit te rollen. Zowel in Kopenhagen als Londen is interesse getoond.

Meer informatie: www.hackyourfuture.net

Stichting Move

Move laat kinderen uit minder bedeelde wijken ontdekken welke mogelijkheden zij hebben in de maatschappij. Dit doen zij door deze kinderen te koppelen aan studenten. In een kortlopend project leren ze elkaars leefwereld kennen en bedenken de kinderen hoe ze hun eigen buurt kunnen verbeteren. Studenten helpen deze plannen te realiseren en geven zo samen met de kinderen hun buurt een boost.

Jacco van Mersbergen, directeur: “Move is in 2009 opgericht en inmiddels al in zeven studentensteden actief. Onze impact wordt steeds groter, we zien heel veel enthousiasme van kinderen, scholen en studenten en gelukkig worden we op zowel lokaal als nationaal niveau gesteund door mooie partners. Maar uiteraard blijven we constant op zoek naar nieuwe partners die aansluiten en willen helpen om onze ambitie om eind 2017 in alle grote studentensteden van Nederland actief te zijn waar te maken!”

Meer informatie: www.stichtingmove.com

Hotspot Hutspot

Hotspot Hutspot maakt gezond en duurzaam eten mogelijk, ook in wijken waar de sociale binding slecht is en de gezondheid van kinderen (en hun ouders) onder druk staat. Dit doet Hotspot Hutspot door de leegstand in de wijken te benutten voor stadslandbouw en restaurants waar jongeren kunnen binnenlopen om mee te doen aan kookactiviteiten. Tegelijkertijd leren ze over gezond eten.” Na de activiteit eten jongeren en vrijwilligers samen met de koks een gezonde driegangenmaaltijd en zijn buurtbewoners welkom om voor een klein bedrag mee te eten.

Bob Richters, initiatiefnemer: “Inmiddels is Hotspot Hutspot actief in vier wijken in Rotterdam. Om Hotspot Hutspot nog verder vooruit te brengen zijn ze op zoek naar investeringskapitaal, materiaal, handen van vrijwilligers, sponsoring en advies.”

Meer informatie: www.hotspothutspot.nl