De Ronde Tafel Verantwoorde Soja is een internationaal initiatief van boeren, maatschappelijke organisaties en de sojaverwerkende-industrie om de mondiale sojaproductie te verduurzamen. Vandaag is met het bepalen van de criteria om verantwoorde soja te produceren een eerste belangrijke stap gezet.

De Nederlandse Task Force Duurzame Soja is betrokken geweest bij de onderhandelingen tussen alle partijen. Frans Claassen, voorzitter van deze Task Force, is verheugd dat de RTRS erin geslaagd is om overeenstemming te bereiken tussen boeren, de bedrijven en maatschappelijke organisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds en Solidaridad. Claassen: “Voorafgaand aan de bijeenkomst was het niet zeker dat de partijen eruit zouden komen. Tijdens de vergadering heeft één van de boerenorganisaties helaas de tafel verlaten omdat zij zich niet kon verenigen met de strenge criteria. Maar we hopen dat zij zich later weer aansluit.”

Het vaststellen van criteria voor verantwoorde productie is het eerste grote resultaat van de internationale Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja. Het betekent nog niet dat de gecertificeerde soja al daadwerkelijk op de markt is. De komende tijd moet er gewerkt worden aan het testen van de criteria in de praktijk, het inrichten van een certificeringsysteem om onafhankelijke verificatie mogelijk te maken en het opzetten van systemen om de keten te organiseren. Verschillende partijen waren het erover eens dat toegewerkt zou moeten worden naar manieren om aan te sluiten een systeem voor koolstof-emmissiemarkt.

De Task Force Duurzame Soja is een platform van Nederlandse bedrijven in de sojaketen dat een bijdrage levert aan een ^duurzame sojateelt middels ondersteuning van de internationale RTRS. De deelnemers zijn afkomstig uit de primaire sector, de oliezadenverwerkende industrie, de plantaardige oliën- en vettensector, de diervoederindustrie, de
vlees- en zuivelsector en de retail. Bedrijven die deelnemen aan de Nederlandse Task Force Duurzame Soja zijn: ADM, Ahold, Bunge, Cargill, Cefetra, Cehave landbouwbelang, Friesland Foods-Campina, LTO Nederland, Nutreco, Plukon Royale, Schouten-Ceralco, Storteboom, Unilever en Vion Food Group.