Het vierde nummer van Fujifilm’s magazine Women4Women, presenteert alle nuances van duurzaamheid gezien door de ogen van vrouwelijke professionals met verschillende geografische en professionele achtergronden. Gezien de huidige context van klimaatverandering en de gevolgen daarvan, wilde Fujifilm het nieuwe nummer van Women4Women wijden aan persoonlijke en bedrijfsverhalen die getuigen van de behoefte aan een overeengekomen beleid voor een duurzamere toekomst, maar ook aan een brede alliantie en acties van bedrijven, instellingen en burgers, evenals alledaagse persoonlijke en professionele gebaren.

W4W beslaat 104 pagina’s met meer dan 30 bijdragers, die zich voorstellen en vertellen over hun relatie met het creëren en beheren van de impact op het milieu en de maatschappij, binnen en buiten Fujifilm: acties ter verdediging van het milieu, nieuwe levensstijlen, duurzame oplossingen om te voldoen aan dagelijkse behoeften, bedrijfsinnovaties in producten en processen onder de vlag van een nieuwe aanpak, bewustwording van de moeilijkheden van het moment en echte “bekeringen” onder de vlag van positieve impact.
De hoofdrolspelers zijn vrouwen die werkzaam zijn in de verschillende “duurzame” domeinen en aanverwante projecten en producten van de Fujifilm Group, maar ook professionals met een achtergrond die een uitzonderlijk verhaal te vertellen hebben, omdat ze duurzaamheid als levensstijl hebben gekozen en er een beroep van hebben gemaakt of een engagement ten dienste van de maatschappij.

De coverfoto omvat alle nuances van de noordse landschappen en gemeenschappen en introduceert gerelateerde projecten van Valentina Tamborra, Fujifilm X-fotograaf en Italiaanse fotoreporter. Zij houdt ervan om in haar creaties verhalen te vermengen met beelden. Vanwege haar spectaculaire werk over het milieu en de harmonie met de natuur, werd ze gekozen door de redactie van Women4Women, onder leiding van Luana Porfido. De geselecteerde foto’s vormen een soort fotogalerij binnen het tijdschrift, als een persoonlijke tentoonstelling.

“Steeds meer vrouwen zijn betrokken bij de zogenaamde groene revolutie”, bevestigt Luana Porfido, Hoofd Bedrijfscommunicatie en Hoofd Integratie bij Fujiilm Europe.  “We zien het in het dagelijks leven door de gebaren van activisten die zich inzetten om het geweten van de maatschappij wakker te schudden, om actie te ondernemen door een zieke planeet veilig te stellen. En we zien het in de actie van onze “Green Ambassadors”, vrouwen die actief zijn op verschillende gebieden, die een duurzame filosofie hebben omarmd en deze in concrete acties hebben omgezet. De essentie van hun engagement is terug te vinden in de verhalen van dit nummer van Women4Women. De duidelijke boodschap is: laten we een voorbeeld aan hen nemen, laten we ons laten inspireren en ons bij hen aansluiten met een eenvoudig dagelijks gebaar. Je levensstijl veranderen is mogelijk, kiezen om goed te doen voor de planeet is niet langer een optie, maar ieders plicht.”

De ziel van Fujifilm wordt vertegenwoordigd door verschillende bijdragen: Mari Kojima, Manager van FUJIFILM Holdings Corporation in Japan, is verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid van de onderneming; bij het vertellen van haar verhaal komt één element in het bijzonder naar voren: niet alleen de verbintenissen inzake milieueffecten, maar ook die inzake mensen en hun rechten vormen de kern van haar beroep en haar dagelijks leven. Susan van der Westhuizen, van de afdeling Imaging Solutions van Fujifilm Zuid-Afrika, vertelt over een bedrijfsproces, het afdrukken van beelden, om haar gedachten te delen over het feit dat er oplossingen bestaan en dat partnerschappen een duurzaam beheer van de dagelijkse activiteiten bevorderen. Katrine Sonnichsen, hoofd milieu, gezondheid en veiligheid van FUJIFILM Diosynth Biotechnologies Denmark, spreekt over de nieuwe benaderingen van het bedrijf inzake duurzaamheid, die ook de manier hebben veranderd waarop het bedrijf tegen zijn werk aankijkt, waarbij de nadruk ligt op preventie en niet alleen op ongevallenbeheer. Een specifieke invalshoek die te maken heeft met het welzijn van mensen, maar die ook verbonden is met alle andere aspecten van bedrijfs- en menselijke ontwikkeling.

Onder de bijdragen van buitenaf is die van Marina Ovejero, een bekroonde fotografe van de Internationale Vereniging van Bruids-, Familie- en Portretfotografen en Filmmakers, die vertelt over haar leven in een dorp van 800 zielen op de grens tussen Spanje en Portugal, waar zij een nieuw contact met de natuur heeft gezocht en gevonden en een dimensie die dichter ligt bij de waarden die zij haar dochter wil bijbrengen. Jasmine Tuan, uit Singapore, is bedrijfsconsulente: haar intieme verhaal vertelt over een moeilijk verslavingsverleden, dat werd onderbroken toen zij zich bewust werd van de noodzaak van een persoonlijke en collectieve verandering. Haar leven is er een geworden van zero waste en de 5 R’s van duurzame levensstijl: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle en Rot (of composteer de rest) om haar huidige mantra te promoten, “koop minder, bezit minder, doe meer”. Het leven van Janna Aljets, uit Duitsland, biedt een reflectie op het eco-feminisme; een activiste in de klimaatrechtvaardigheidsbeweging, vertelt ze over haar persoonlijke en professionele inzet voor respect voor de natuur en de empowerment van verenigde vrouwen, als zijden van dezelfde medaille, en stelt een nieuwe politieke en sociale benadering voor om de oppositie tussen man-vrouw en man-natuur, voor haar een symptoom van dezelfde onderdrukking, op te heffen

Duurzame ontwikkeling en klimaatverandering zijn de meest kritieke vraagstukken van onze tijd. Onze planeet bevindt zich in een zeer delicate fase wat de toekomst betreft, en het respect voor het milieu is een constante uitdaging. Het is een engagement dat iedereen aangaat, niet alleen bij de ontwikkeling van groene activiteiten van bedrijven, maar ook bij de bevordering van een solide cultuur van duurzaamheid waarin de waarden van milieubescherming en biodiversiteit, de gezondheid en veiligheid van mensen en de menselijke waardigheid op elk niveau centraal staan. Om het engagement van de W4W-redactie ten aanzien van duurzaamheid te onderstrepen, wordt het tijdschrift vanaf nu gedrukt op gerecycled papier.