Fujifilm heeft recentelijk een whitepaper geschreven met als titel ‘Digitale printtechnologie voor een circulaire economie’ en gaat over de rol van drukwerk in een wereld van ‘net zero’-doelstellingen en toenemend milieubewustzijn.

Waar past print in de circulaire economie?

Van boeken, kranten, tijdschriften en brochures tot folders, jaarverslagen en verpakkingen, drukwerk blijft een essentieel en zeer effectief merken-, marketing- en communicatiemiddel. Maar hoe kan drukwerk op de meest efficiënte en verantwoorde manier worden gebruikt in een tijdperk van verhoogde zorg voor het milieu en ‘net-zero ’ CO2-reductiedoelstellingen? In deze whitepaper bekijken we hoe de nieuwste digitale printtechnologie afval drastisch vermindert en recycling veel gemakkelijker maakt.

De manier waarop we drukken verandert

De grafische industrie kent vele analoge technieken die, zeker bij maatwerk of kleine oplagen, een enorme impact hebben op het milieu. Dankzij de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale printtechnologie zijn er nu machines die kunnen printen en tegelijkertijd:

  • Het gebruik van grondstoffen enorm verminderen
  • Minder en duurzamere verbruiksmaterialen gebruiken
  • Er hoeven veel minder onderdelen worden vervangen
  • Minder afval produceren
  • Minder water verbruiken
  • 100% recyclebare bedrukte producten produceren

Deze technologie, het zgn. contactloos printen, verplaatst drukwerk van de lineaire naar de circulaire economie waarin iedereen een rol speelt om onze planeet leefbaar en onze welvaart intact te houden.

Fujifilm: een leider in duurzame technologie

Fujifilm Corporation, een wereldwijde organisatie die vele industrieën omvat, streeft er voortdurend naar om in alle delen van het bedrijf duurzamere technologieën te ontwikkelen. De Jet Press 750S is een perfect voorbeeld van die toewijding en produceert hoogwaardige afdrukken die volledig recyclebaar zijn met veel minder afval.

Milieuvoordelen van contactloos printen

Contactloos printen is de technologie die gebruikt wordt bij Inkjet printen en werkt min of meer hetzelfde als de inkjetprinter voor de consument; de printer ‘sproeit’ vloeibare inkt en maakt gebruik van een contactloze methode waar de printkop het substraat niet raakt. Dit is een belangrijk verschil t.o.v. toner- en offsetdruk, die wordt bereikt door middel van direct contact. Het gebruik van een contactloze printmethode resulteert in minder slijtage van de machine.

Behalve dat contactloze printers minder onderhevig zijn aan slijtage, gebruiken ze ten opzichte van een traditionele B2-offset vellenpers en liquid toner machines veel minder verbruiksartikelen voor, tijdens en na het productieproces en is er nagenoeg geen afval. Dit zorgt voor een veel kleinere ecologische voetafdruk. Contactloos printen levert daardoor een enorme winst op voor het milieu.

“Wat in een proces niet nodig is, hoeft niet te worden gemaakt”

Een voorbeeld: Eén offsetpers verbruikt, tijdens het productieproces, in één jaar 25.000 liter water; voor  plaatvervaardiging (750 liter); als spoelwater (10.000 liter); top up water (10.000 liter); gomwater (120 liter) en water on Press (5.000 liter). Bij contactloos printen zoals inkjet, is dit 0 liter.

Ontinkten van drukwerk

Drukwerk, gemaakt op de Jet Press 750 pers, kan gemakkelijk worden gerecycled. Van de opnieuw verkregen papiervezels kan weer 100% sterk en wit papier worden gemaakt. Dit komt doordat de Jet Press gebruikt maakt van een primer (Rapid Coagulation Primer), waardoor inktpigmenten niet in de structuur van het papier zinken, waardoor ze veel gemakkelijker te verwijderen zijn tijdens het ontinktings- en recyclingproces. Dit contrasteert met normale waterbasisinkten zonder primer en ook liquid toner.

Recyclen van drukwerk

INGEDE, de International Association of the Deinking Industry (INGEDE) is opgericht door vooraanstaande Europese papierfabrikanten en heeft als doel ervoor te zorgen dat in de toekomst nog meer gebruikt papier wordt gerecycled, een cruciaal onderdeel in de beweging van drukken om meer bij te dragen aan de circulaire economie.

Een citaat uit een persbericht van INGEDE over het ontinkten en recyclen van drukwerk van digitale persen op basis van liquid toner: “Het is al meer dan tien jaar bekend dat printen met liquid toner enorme problemen veroorzaakt bij het recyclen van papier, zelfs in de kleinste hoeveelheden. Volgens de EN 643-norm voor papierrecycling, mag Indigo afval afkomstig van drukkerijen, niet worden weggegooid met het grafisch papier voor recycling ”

Vraag hier onze whitepaper aan: Explore Sustainability in Digital Print: Download PDF (powerofinkjet.com)