RAI Vereniging reageert ‘voorzichtig positief’ op het vandaag in Brussel gelanceerde Actieplan voor de auto-industrie. Het is goed dat de Europese Commissie de ernst van de situatie inziet en actie onderneemt. RAI Vereniging wijst er wel op dat bij de nadere uitwerking van de plannen ook producenten van zware bedrijfswagens (heavy duty), toeleveranciers en innovatieve bedrijven een duidelijke plek moeten krijgen. Voor Nederland is dat van groot belang want ons land heeft niet alleen een belangrijke logistieke functie voor het Europese achterland, maar is ook een grote toeleverancier én een belangrijke producent van zware trucks.
Het Action Plan van de Europese Commissie omvat onder meer extra geld voor innovatie op het gebied van batterijtechnologie en het uitrollen van snelladers voor vrachtwagens langs Europese snelwegen. Ook komt er de komende drie jaar meer flexibiliteit bij het halen van de CO2-doelstellingen en wordt regelgeving voor het ontwikkelen en testen van zelfrijdende auto’s versoepeld. De Commissie zet in het plan fors in op innovatie, schone mobiliteit, versterking van het concurrentievermogen en vermindering van de bureaucratie.
Voorzitter Frits van Bruggen van RAI Vereniging: “Actie is dringend nodig. De vraag naar nieuwe auto’s en lichte bedrijfswagens daalt. Dat is slecht voor de economie en zet een rem op verduurzaming. Daarnaast staat de sector voor grote uitdagingen: hoge energietarieven en arbeidskosten en toenemende handelsbarrières.” Hij vervolgt: “De urgentie is duidelijk. Er staat veel op het spel, óók vanuit Nederlands perspectief. Nederlandse speelt een vooraanstaande rol; niet alleen als toeleverancier, maar ook op het gebied van batterijtechnologie, voertuigsoftware, autonoom rijden en smart mobility-oplossingen. Bovendien ontwikkelt en bouwt Nederland ruim 30 procent van alle zware trucks die in Europa rondrijden. Daarom is het belangrijk dat de totale sector van dit pakket gaat profiteren. Wij zullen daar bij de verdere uitwerking van de plannen, samen met onze Europese partners, uiteraard scherp op toezien.”
De Europese automotive-industrie is goed voor in totaal 13,2 miljoen banen (ruim 10% van de Europese werkgelegenheid) en grofweg 7,5% van de Europese economie (bbp). In Nederland gaat het om 50.000 banen en een jaarlijkse omzet van ruim 40 miljard euro.