FrieslandCampina gaat in de komende 1,5 jaar een nieuw biobased drankenkarton introduceren, te beginnen met dagverse melk en karnemelk van Campina in juni 2015. Voor de productie van de dop en de coating wordt gecertificeerd polyethyleen gemaakt van organisch restmateriaal ingekocht. Het karton in het pak was al hernieuwbaar, met de biobased coating en dop is dit nu het meest duurzame pak. De CO2-footprint van dit biobased melkpak is 20% lager dan voorheen. Dit is een primeur op de Nederlandse markt.

“Onze verpakkingen hebben de afgelopen jaren een duurzame evolutie doorgemaakt. Nu presenteren we met trots een nieuwe mijlpaal: een biobased melkpak waarmee we investeren in de transitie naar hernieuwbare grondstoffen.” Aldus Berndt Kodden. Jacqueline Cramer: “De introductie van dit biobased pak past perfect binnen de beweging naar een circulaire economie, waar de grondstof van het pak volledig hernieuwbaar is. Deze stap kan als vliegwiel werken omdat de technologie voor iedereen toegankelijk is.”

 

De nieuwste innovatie in duurzame verpakkingen

Het biobased polyethyleen wordt gemaakt van gecertificeerd organisch restmateriaal. Een bewuste keuze van FrieslandCampina en Elopak omdat hierdoor een nuttige toepassing ontstaat voor afvalstromen. Dit sluit aan op het maatschappelijk verantwoord beleid van FrieslandCampina waarin het realiseren van efficiente en duurzame productieketens een van de pijlers is.

 

Versnellen van transitie in de markt

FrieslandCampina en Elopak voelen zich als marktleiders in drankenkartons voor zuivel verantwoordelijk voor het continu milieubewust innoveren. Met deze innovatie willen zij de standaard in de markt zetten en het aandeel biobased polyethyleen in drankenkartons aanmerkelijk laten groeien. “Elopak is blij om deze biobased drankenkarton samen met FrieslandCampina op de Nederlandse markt te introduceren. Wij hopen dat dit zal leiden tot een toename van de vraag naar ISCC PLUS* gecertificeerde biobased drankenkartons”, aldus Bert Lohuis, Market Area Director Europe West van Elopak.

 

* ISCC staat voor International Sustainability and Carbon Certification System, een wereldwijd certificeringsschema voor biomassa en biobrandstoffen. ISCC PLUS beslaat alle soorten biomassaproducten binnen de hele waardeketen.