FNV lanceert Inspiratieboek Duurzaam Werken

Or'en en kaderleden van vijftien bedrijven en organisaties hebben gezamenlijk en met steun van de FNV Vakcentrale, FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV gewerkt aan het project Duurzaam Werken. Het project heeft het Inspiratieboek Duurzaam Werken opgeleverd, dat vanmiddag in Utrecht wordt uitgereikt aan FNV Bondgenotenvoorzitter Henk van der Kolk.

Resultaten
In dit pilotproject hebben werknemers kleine en grote veranderingen in gang gezet en soms ondanks de nodige tegenwind successen geboekt. Veel bedrijven en organisaties besparen inmiddels op energie of op papierverbruik. Enkele voorbeelden: de afvalwarmte van Yara gaat nu naar kassen, is er een fietsproject waarvan de opbrengst naar Afrika gaat, en een energievretende pomp ligt voortaan stil in het weekeinde. Bij Corus gaat bespaard worden op de verlichting.

Deelnemers er op zijn overal in geslaagd om ook hun collega’s ervan bewust te maken dat duurzaamheid belangrijk is. Het onderwerp is op de agenda gekomen van de OR of er zijn speciale werkgroepen opgezet.

De or- en kaderleden hebben meer kennis van duurzaamheid gekregen. Dat is ook een aantal werkgevers niet ontgaan: die steunen hun werknemers van harte bij het verduurzamen van de werkplek.

Inspiratieboek Duurzaam Werken
Iedere werknemer kan nu profiteren van het project. In het Inspiratieboek Duurzaam Werken zijn de ervaringen van de deelnemers aan het project gebundeld, met alle ups en downs die erbij horen, en het geeft OR- en kaderleden praktische informatie en hulp om zelf hun werkplek te verduurzamen. Verder kunnen OR’en en vakbondsleden aan de slag met twee door de FNV ontwikkelde vragenlijsten. Hiermee kunnen ze een antwoord vinden op de vraag hoe duurzaam er bij hun bedrijf of organisatie al gewerkt wordt en welke punten ze kunnen gaan verbeteren. Met de FNV Duurzame Werkplekcheck kunnen werknemers verder op een snelle manier in kaart brengen welke mogelijkheden er zijn om in de eigen organisatie op energie te besparen.

Uiteraard is ook het Inspiratieboek Duurzaam Werken een duurzame tool. Het is een elektronische brochure, zodat er bespaard wordt op papier. Het Inspiratieboek kan op het beeldscherm bekeken worden en heeft handige bladerfuncties en links. En voor wie het echt niet laten kan: (deels) printen kan ook.

Inspiratieboek downloaden
Het Inspiratieboek Duurzaam Werken is te vinden op www.duurzaamaanhetwerk.nl/inspiratieboek en kan je als pdf downloaden

Share Button