TNT maakte in december bekend de logistieke tak te gaan verkopen. Tijdens bezoeken die de bonden aan alle TNT-vestigingen brachten om daarover te praten, bleken de werknemers niet alleen waarde te hechten en werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden.

Vakbondsbestuurder Roelie Hidding: “We merkten dat de werknemers erg hechten aan het huidige sociale profiel van TNT. TNT is bijvoorbeeld een voorloper op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. En dat wil het personeel graag behouden.” Jongerius vraagt in haar brief dan ook om een koper te zoeken die ‘geen gebruik maakt van kinderarbeid, de werknemers gelijk behandelt, ongeacht sekse of godsdienst en die het recht op organisatie en collectieve onderhandeling respecteert’.

Daarnaast vragen de FNV-vakbewegingen om een goede regeling voor het internationale personeel van TNT Logistics. Dat telt wereldwijd 37 duizend mensen, waarvan ongeveer 900 in Nederland. “En in Nederland is er goede wet- en regelgeving in geval van verkoop, maar het is natuurlijk niet gezegd dat dat in andere landen ook zo is.” Het verzoek aan de directie is daarom om de International Transport Federation (ITF) partij te laten zijn in het overleg.

FNV Bondgenoten en Abvakabo vertegenwoordigen beide leden van TNT. De logistieke tak valt onder de sectoren van Bondgenoten. Na de verkoop zullen alle leden van TNT Logisics dan ook onder FNV Bondgenoten komen te vallen.