Floriade en SIGN gaan realiseren samen duurzame innovatieve projecten bij Floriade Expo 2022. Zowel in aanloop naar Floriade als tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling zijn deze innovaties al zichtbaar. Zoals de Sky garden, een circulaire ontmoetingsruimte vervaardigd van reststromen uit de tuinbouw, twee educatieve speeltuinen en biobased kroonluchters. Voor de entreegebouwen van de Floriade nam SIGN het initiatief voor een challenge, in samenwerking met het ministerie van LNV: ontwikkel een modulair en circulair bouwsysteem met reststromen uit de tuinbouw.

Zowel in aanloop naar Floriade als tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling zijn deze innovaties al zichtbaar. Zoals de Sky garden, een circulaire ontmoetingsruimte vervaardigd van reststromen uit de tuinbouw, twee educatieve speeltuinen en biobased kroonluchters. Voor de entreegebouwen van de Floriade nam SIGN het initiatief voor een challenge, in samenwerking met het ministerie van LNV: ontwikkel een modulair en circulair bouwsysteem met reststromen uit de tuinbouw.

Sjaak van der Tak, voorzitter SIGN: “Floriade is de enige wereldtuinbouwexpositie die Nederland rijk is. Laat je verwonderen door de wereld van gezondheid en geluk, die onze sector de wereld te bieden heeft.

Pieter Cloo, directeur Floriade Almere 2022 B.V. “We zijn verheugd samen te werken met SIGN, een strategische innovator ter versterking van de tuinbouw. Met het thema Growing Green Cities inspireren wij bezoekers om groener en gezonder te leven. Dit sluit naadloos aan op de thema’s van SIGN en de projecten die we samen initiëren. Zo willen we een entreegebouw realiseren als test-case met nieuwe biobased circulaire bouwmaterialen en biogrondstoffen en hangen er lampen van mycelium in het Growing Pavilion. We stimuleren samen de ontwikkeling van biobased en circulaire producten.

SIGN en Floriade werken aan de volgende innovatieve projecten

  • Circulaire ontmoetingsruimte Sky Garden: Met groene innovaties, die het leven op kantoor prettiger maken, zoals daglichtsystemen, groene wanden en luchtzuiverende plantensystemen. Sky Garden bestaat uit panelen die gevuld zijn met oesterzwamsubstraat van kwekerij Verbruggen en is gerealiseerd door de startup Fungalogic.
  • Biobased kroonluchters en lampen van mycelium: Lampen op basis van reststromen uit de tuinbouw voor het Growing Pavilion dat al tijdens Floriade Preview te zien is.
  • Entreegebouwen voor Floriade met een circulair en modulair bouwconcept op basis van tuinbouwreststromen. Hiervoor is recent een challenge geopend. Inschrijven kan tot eind juli.
  • Educatieve speeltuinen: hier ervaren kinderen op een speelse manier hoe de glastuinbouw biologische bestrijders en hommels inzet voor duurzame productie van groenten en bloemen.