De Rabobank heeft de 9 finalisten bekendgemaakt voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2014, verdeeld over drie categorieën: Food & Agri, Zorg & Welzijn en Circulaire Economie. Per categorie is een geldprijs van 30.000 te winnen. Daarnaast is er ook dit jaar een Publieksprijs te vergeven, waarvoor het publiek vanaf 6 oktober kan meestemmen. Herman Wijffels en Wout Dekker, president-commissaris van de Rabobank, zullen op 30 oktober de prijzen uitreiken tijdens een ondernemersevenement bij YES!Delft.

De Herman Wijffels Innovatieprijs heeft als doel ondernemers te stimuleren hun kansrijke duurzame innovaties te verwezenlijken. Sinds 2002 reikt de Rabobank de prijs elk jaar uit. De finalisten maken kans op een geldbedrag van 30.000 euro (en 5.000 euro voor de Publieksprijs). Maar de prijs betekent meer, want de winnaars krijgen ook brede erkenning en de Rabobank stelt haar netwerk en kennis ter beschikking. Wout Dekker, president-commisaris van de Rabobank: “Innovatie is ontzettend belangrijk voor de duurzame ontwikkeling van economie en maatschappij. Ondernemers die innoveren, verdienen een podium dat hen toegang verschaft tot financiering, kennis en netwerken. Met de Herman Wijffels Innovatieprijs bieden wij dat podium.”

Dit jaar zijn er 594 aanmeldingen binnengekomen van ondernemers die met vernieuwende ideeën de maatschappij willen verduurzamen. “Het grote aantal en de kwaliteit van de ideeën geeft aan dat duurzaam innoveren op de kaart staat bij ondernemers en dat zij vindingrijkheid, commercieel inzicht, doorzettingsvermogen en lef hebben”, aldus Dekker.

Maatschappelijke impact
Bij de inzendingen van dit jaar zien we veel aandacht voor de circulaire economie en vernieuwende ideeën op maatschappelijk gebied. Alle inzendingen zijn beoordeeld op innovatief vermogen, maatschappelijke impact, klantfocus en rentabiliteit. Dat is gebeurd door een jury van specialisten op het gebied van innovatie en duurzaamheid. De juryleden zijn ook op bedrijfsbezoek geweest. Per categorie zijn er drie finalisten, hieruit kiest de jury één prijswinnaar per catergorie. Ook het publiek kan aangeven van welke innovatie men de meeste maatschappelijke en duurzame impact verwacht. Hiervoor kan men vanaf 6 oktober stemmen op de Publieksprijs via  www.rabobank.nl/innovatieprijs.

Prijsuitreiking en innovatie-evenement op 30 oktober
De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een gratis toegankelijk innovatie-evenement voor ondernemers. Herman Wijffels zal bij YES!Delft ingaan op het thema ‘Kansen in de duurzame economie’. Verder is er een informatiemarkt waar de innovaties te zien zijn van o.a. finalisten van de Herman Wijffels Innovatieprijs en ondernemers van Yes!Delft. Bezoekers kunnen ook deelnemen aan een expertmeeting over de financiering van hun innovatie. Aanmelden hiervoor kan op www.rabobank.nl/innovatieprijs