Filmproducenten Iris Otten en Laurette Schillings hebben het initiatief Film For Future gelanceerd, dat zich inzet voor de inzet voor de verduurzaming van film- en televisieproducties.

Otten en Schillings geloven dat de motivatie om te veranderen vanuit de industrie zelf moet komen en roepen daarom cast en crewleden op hun kennis te delen. Met deze informatie creëert Film For Future een voor iedereen toegankelijke database. Per departement is er informatie te vinden over duurzame leveranciers, werkprocessen en andere tips. Daarnaast stimuleert Film For Future makers al tijdens de ontwikkelingsfase om na te denken over klimaatbewuste thema’s en handelingen die ze in het verhaal kunnen verwerken. In samenwerking met Smarthouse Creative Impact Studio en FilmForward organiseert Film For Future workshops waarin schrijvers en regisseurs kennis opdoen en zich kunnen laten inspireren.

Iris Otten en Laurette Schilings “Als verhalenvertellers hebben wij de kracht om een groot publiek te bereiken. Daarmee voelen we een grote verantwoordelijkheid om ons in te zetten voor de duurzame transitie. Daarnaast weten we dat financiers (zoals streamers, omroepen en fondsen) op korte termijn van producenten zullen eisen om klimaatbewust te produceren. Met Film For Future willen we de industrie handvatten bieden om de verduurzaming eenvoudiger te maken.”

Verschillende filmprofessionals hebben zich inmiddels bij Film For Future aangesloten als ‘Dramatic Change Makers’, onder wie Jennifer Hoffman, Anniek Pheifer en Thekla Reuten.

Ook regisseur Mees Peijnenburg, producenten Gijs Kerbosch en Danielle Guirguis, kostuumontwerper Minke Lunter, script editor Marijn Bloemen, gaffer Bram van Woudenberg en production designer Florian Legters hebben hun medewerking toegezegd. Zij zetten zich actief in om zoveel mogelijk mensen binnen de filmindustrie te enthousiasmeren voor de missie van Film For Future en gezamenlijk te zorgen voor een lagere emissie.

Film For Future wordt ondersteund door CFAP en het Nederlands Filmfonds.