Woon-werkverkeer verandert razendsnel. Onlangs werd duidelijk dat steeds meer Nederlandse forensen de fiets pakken, dankzij flexibel werken, verbeterde fietspaden en de opmars van de e-bike. De groei van lokale werkplekken, zoals een nieuwe Spaces van International Workplace Group (IWG) op de NDSM-werf in Amsterdam, versterkt deze trend doordat het werken dichtbij huis makkelijker maakt. Uit onderzoek van IWG naar woon-werkverkeer en uitgavenpatronen blijkt dat werknemers jaarlijks tot €15.270 kunnen besparen door lokaal en binnen fietsafstand te werken. Daarnaast zijn er voordelen voor mentaal welzijn én productiviteit. Zo hebben werknemers de wind in de rug.
Hybride werken en fietsvriendelijke infrastructuur: de toekomst van mobiliteit
De combinatie van goed fietsbeleid en de groeiende acceptatie van hybride werken wijst op een toekomst waarin lange en dure woon-werktrajecten steeds minder noodzakelijk zijn. Volgens onderzoek van het Centraal Planbureau is het aandeel fietsende forensen gestegen van 20 naar 25 procent, wat neerkomt op 350.000 extra fietsers. Deze ontwikkeling wordt ondersteund door onderzoek van IWG, waaruit blijkt dat actieve pendelaars die op lokale werkplekken werken, veel te winnen hebben.
Flink besparen op woon-werkverkeer
Lokaal en flexibel werken scheelt flink in kosten: brandstof, ov, parkeren, koffie en maaltijden. Uit IWG-onderzoek** blijkt dat 60% van de hybride werkers geld bespaart ten opzichte van forensen. Voor 64% daalden de wekelijkse transportkosten, en bijna 1 op de 10 (9%) halveerde deze zelfs. Aanvullend zegt 64% financieel beter af te zijn. Wat doen ze met die winst? Meer dan de helft (55%) spaart, 37% besteedt het aan vakanties en 35% lost creditcardschulden af.
Mogelijke besparingen voor Gen Z-werknemers
Lokaal werken via het hybride model levert vooral ook kostenbesparingen op voor jongere werknemers. Een 24-jarige Gen Z-werknemer in Den Haag, die normaal naar een hoofdkantoor in Amsterdam pendelt, kan bijvoorbeeld tot €14.991,60 per jaar besparen op woon-werkverkeer door vier dagen per week lokaal te werken, volgens een analyse van onderzoeksbureau Development Economics. Deze besparingen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om studieschulden af te betalen of te sparen voor doelen zoals een aanbetaling op een huis.
Actief woon-werkverkeer bevordert zowel mentaal welzijn als productiviteit
Beweging tijdens het woon-werkverkeer, zoals tijdens het fietsen, verbetert niet alleen de fysieke gezondheid, maar ook het mentale welzijn, de productiviteit en de werk-privébalans. Eerder onderzoek van IWG toont aan dat ruim 82% van de actieve forenzen zich mentaal beter voelt, en 60% werkt productiever. Ander onderzoek van IWG bevestigt dit: 75% van de werknemers zag burn-outklachten afnemen na de overstap naar hybride werken.
Mark Dixon, CEO van International Workplace Group, zegt hierover: “Het zal niet lang meer duren voordat het concept van een dagelijkse, lange pendel naar het werk tot het verleden behoort. Het idee dat kantoormedewerkers elke ochtend vroeg opstaan, in vervuilende auto’s of overvolle treinen stappen en vele kilometers reizen naar hun werkplek, zal straks iets vreemds lijken—iets wat mensen vroeger deden. De opkomst van hybride werken en steeds meer forensen die de fiets pakken, transformeert de manier waarop we werken en reizen.”
Werknemers berekenen makkelijk zelf wat ze kunnen besparen
Met de Hybride Werk Calculator van International Workplace Group kunnen werknemers zelf berekenen hoeveel ze kunnen besparen door lokaal te werken en bijvoorbeeld vaker te kiezen voor de fiets.