FD: “Accountants raken advieswerk kwijt”

Levensmiddelenconcern Unilever en handelshuis Hagemeyer hebben besloten om hun controlerend accountant niet meer in te schakelen als adviseur. Mediaconcern VNU zegt zo'n besluit op dit moment te overwegen, hoewel de scheiding daar in de praktijk al bestaat. Bij Unilever en Hagemeyer is Pricewater- houseCoopers (PwC) de controlerend accountant. Ernst & Young controleert de boeken van VNU.

(Gepubliceerd in Het Financieele Dagblad van 11 maart 2002).

Zowel Unilever als Hagemeyer noemt expliciet de discussie rondom de Enron-affaire als aanleiding voor hun besluit. Bij de ondergang van dit Amerikaanse energieconcern, eind vorig jaar, bleek dat adviseurs van Andersen betrokken waren bij riskante financiële constructies, die vervolgens werden goedgekeurd door accountants van Andersen. Sindsdien staan de grote accountants- en adviesconcerns onder zware druk vanwege de verwevenheid tussen hun verschillende bedrijfsonderdelen.

De beslissing van Unilever lijkt PwC voor een dilemma te stellen. In oktober vorig jaar besloot Unilever om het controlewerk opnieuw aan te besteden. Als PwC wint, zou het een adviesopdracht van euro 45 mln kunnen verliezen. Volgens PwC is dat geen probleem, aangezien het de adviseurs nog dit jaar naar de beurs wil brengen.

Noot van de redactie van deze site:
de milieu/sustainability-adviseurs van PwC behoren niet tot het afgezonderde PwC Consulting maar zijn nog steeds onderdeel van de accountantstak…

Share Button