Sociaal ondernemen is de motor van onze economie. Maar wat is een ‘Social Enterprise’ precies en nog belangrijker, hoe word je er één? In een uitverkocht NUtrecht hebben vandaag ruim 500 ondernemers en medewerkers van grote en kleinere organisatie zich laten inspireren tijdens de Social Enterprise Day. Dat het thema leeft blijkt uit het feit dat #SED15 vandaag ‘trending topic’ was op Twitter. Naast break-out sessies en lezingen ontvingen Fairphone en Tesla Motors vandaag een Social Enterprise Award als beloning voor de sociale impact die zij maken met hun business model.

In de break-out sessies is onder meer aandacht besteed aan ‘De Culture of Purpose’, ‘Aan de slag met sociaal ondernemers: de Social Impact Factory’, ‘Transformeren naar een circulaire economie’ en ‘Zakendoen met het werkbedrijf’.

Waarom Social Enterprises?
Social enterprises zijn organisaties die maatschappelijk relevant zijn op een ondernemende manier en zo nieuwe kansen creëren. Hierdoor ontstaat niet alleen relevantie voor shareholders, maar voor alle stakeholders. Een social enterprise biedt meer dan alleen financiële waarde voor klanten, partners en medewerkers.

De Social Enterprise Awards

Na een voorselectie en een beoordeling door hun stakeholders boog de vakjury zich over de overgebleven 10 finalisten. Tijdens het meten van de impact is door de jury rekening gehouden met verschillende factoren. Zo is er gekeken naar de lange termijn visie, impact op alle stakeholders en de manier waarop een organisatie binnen haar branche opereert. Het gaat hierbij niet alleen om cijfers, maar om de relevantie voor alle stakeholders.

Fairphone is de winnaar geworden van de ‘Start-up’ Award. Met een overweldigde meerderheid koos de jury voor dit jonge Nederlandse bedrijf dat mobiele telefoons zo eerlijk mogelijk produceert.  Volgens het juryrapport verdient Fairphone deze prijs omdat zij aantoont dat het anders en beter kan in een gevestigde markt. Fairphone verwerft haar grondstoffen aantoonbaar zo eerlijk mogelijk en produceert haar telefoons ‘fair’.

De ‘Transformation Award’ werd uitgereikt aan Tesla Motors omdat zij met individueel elektrisch vervoer een bijdrage levert aan duurzame mobiliteit. Daarnaast wordt Tesla geroemd om het feit dat zij de door hen ontwikkelde technologie voor iedereen beschikbaar stelt. “Tesla beweegt zich in verschillende sectoren om nog meer impact te maken op de energie transitie”, aldus de jury.

Prijs
De winnaars van de ‘Start-up Award’ en de ‘Transformation’ Award krijgen naast eeuwige roem een Social Enterprise Leadership Journey aangeboden. Zij worden aan elkaar gekoppeld om samen met een groep op reis te gaan met als doel zich door de natuur en elkaar te laten inspireren hoe zij hun organisatie nog relevanter kunnen maken.