“Iedereen is welkom om participant te worden van FairConnect en samen met onder andere agrarische producenten uit zuidelijke landen een voedingsmerk te realiseren waarvan de handelsketen eigenaar is. Participant wordt je door een winstbewijs van FairConnect te kopen van minimaal 50 Euro. FairConnect wordt dus voor een kwart van de consumenten en zij kunnen zelf bepalen hoe nauw zij bij FairConnect betrokken willen zijn. Zo creëren we ‘business as unusual,” aldus Maarten Rijninks, initiatiefnemer van FairConnect.

Het winstbewijs geeft recht op een gedeelte van de winst die consumenten kunnen investeren in de producenten in de ontwikkelingslanden. Consumenten kunnen ook participeren in de webcommunity en zo in contact komen met de producenten achter de producten en actief participeren in de ontwikkeling van de producten, bv. door deel te nemen aan smaakpanels. Zo wordt een nieuwe vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen mogelijk.

FairConnect heeft opstart- en financiële steun van de ontwikkelingsorganisatie ICCO gekregen om haar doelgroep, de kleine boeren in ontwikkelingslanden, grondstoffen te laten leveren voor de consumentenproducten. Jack van Ham (algemeen directeur van ICCO): “ICCO ondersteunt vernieuwende initiatieven voor een rechtvaardige en duurzame handel. FairConnect is daar een goed voorbeeld van. De transparante en daadkrachtige werkwijze van FairConnect past perfect bij onze visie. Om die reden is ICCO dan ook de trotse samenwerkingspartner van FairConnect.”