Drie bedrijven hebben hier inmiddels mee te maken gekregen. Het gaat om CopyMaster en Kobelco op de Argonweg en het in aanbouw zijnde La Cucina aan de Xenonstraat. De aansluiting op de stadsverwarming kost vijf- tot zesduizend euro. Daar komen de kosten voor de duurzame warmtepompinstallatie nog bij.

Bedrijfsvereniging VBA is van mening dat ondernemers die duurzaam willen produceren door deze dubbele kosten worden gestraft voor hun milieubewuste opstelling. Bovendien staan de extra kosten haaks op de Almere Principles. Er zijn gesprekken met de gemeente om een einde te maken aan deze scheve situatie. De drie ondernemers willen teruggave van het bedrag dat ze voor de stadsverwarming hebben betaald.

Wethouder Martine Visser van Economische Zaken is op de hoogte van het probleem. Via haar woordvoerster Netty van Stenus laat zij weten dat de ondernemingen in Poort van te voren weten dat zij verplicht zijn de aansluiting op de stadsverwarming te nemen. ,,Dat staat in het contract en het wordt ook verteld bij de grondaankoop. Als zij besluiten nog duurzamer actief te zijn en een warmtepomp te installeren is dat hun eigen keuze.”