Volgens de groenen hebben de Europese bedrijven Repsol en Agip met het Ecuadoriaanse leger veiligheidscontracten ondertekend die de burgerrechten bedreigen van de mensen die nabij de olievelden wonen. Het Amerikaanse Texaco-Chevron weigert dan weer verantwoordelijkheid op te nemen voor de vervuiling die de onderneming decennialang heeft aangericht in het regenwoud van Ecuador.

Vrijwillige code volstaat niet
“Texaco-Chevron, Repsol en Agip proberen ons ervan te overtuigen dat ze het milieu en de rechten van lokale gemeenschappen beschermen, maar de getuigenissen van echte slachtoffers tonen ons de realiteit”, stelde het Luxemburgse europarlementslid Claude Turmes. Volgens hem tonen deze getuigenissen aan dat een vrijwillige gedragscode voor ondernemingen niet volstaat.

Turmes eist dat de Europese Commissie met een bindende code op de proppen komt. “Enkele jaren geleden lanceerde de Commissie een debat over de sociale verantwoordelijkheid van bedrijven, maar dat wordt geblokkeerd door eurocommissaris voor Industrie Gunter Verheugen. Hij werkt aan een afgezwakte tekst, die de belangen dient van bedrijven met een slechte sociale en ecologische reputatie”, zei Turmes.