Afgelopen maand ontving CEO Robert Hoogstra namens Koninklijke Euroma B.V. voor de nieuwe locatie in Zwolle het BREEAM-NL Excellent certificaat van Duurzaamheidscertificering als validerende partij en adviesbureau W4Y. De bouwpartners die hebben bijgedragen aan het realiseren van deze duurzaamheidsprestatie waren hierbij aanwezig.

Toekomstbestendig bouwen

Toekomstbestendig bouwen gaat hand in hand met keuzes maken op het gebied van duurzaamheid. Bouwen met materialen die een minimale impact op het milieu hebben.
De bouw van Euroma’s nieuwe locatie in Zwolle vond dan ook plaats volgens de richtlijnen van BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Een van de meest gebruikte methodieken ter wereld om de duurzaamheid van gebouwen te meten en te beoordelen.

  • Tijdens de bouw is er rekening gehouden met het beperken, scheiden en recyclen van afval, gebruik van duurzame materialen en toepassen van duurzaam gecertificeerd hout.
  • Het nieuwe kantoor is vrijwel volledig energieneutraal en gasloos. Zo maakt de afdeling R&D in de productontwikkeling gebruik van inductie in plaats van gas.
  • Voor verwarming van de productielocatie en het opwekken van stroom voor procesinstallaties maakt Euroma gebruik van de modernste apparatuur die aan de strengste normen voldoen.
    Dat zorgt voor een substantiële verlaging van CO2-emissie.
  • De fabriek is voorzien van systemen voor warmteterugwinning: de vrijgekomen warmte van de procesinstallatie zal gebruikt worden om het kantoor te verwarmen.
  • Door adequate isolatie en moderne temperatuurregulatie kent het gebouw weinig warmteverlies.
  • Met 2.600 zonnepanelen op het dak voorziet Euroma in zo’n 15% van het energieverbruik van het bedrijf.

Geavanceerde locatie voor innovatieve smaakoplossingen

De bouwkundige oplevering van de nieuwe locatie van Euroma vond eind april plaats.
Euroma ontwikkelt smaak op basis van kruiden en specerijen als toonaangevend partner voor de internationale levensmiddelenbranche. In de state-of-the-art productielocatie wordt het gehele proces ingericht van het stoombehandelen, malen en mengen van kruiden en specerijen tot een breed portfolio aan smaakoplossingen.

Per 15 juli heeft Euroma intrek genomen in haar nieuwe hoofdkantoor. In het najaar zal de commerciële productie gefaseerd opstarten om vervolgens in 2020 als fabriek volledig operationeel te zijn. Met het oog op blijvende groei in de toekomst is het voor Euroma ook mogelijk om op de nieuwe locatie duurzaam uitbreiding te realiseren.

 v.l.n.r.: Evert van Beek – Aan de Stegge, Teun van Veen – Euroma, David Meijvogel – W4Y, Robert Hoogstra – Euroma, Daniël van der Flier – Duurzaamheidscertificering, Patrick Kleine Schaars, Herwin Fikken – Van Dalen Installatietechniek, Ard Gijsendorffer – DENK)
Niet op de foto
: Saskia Boers – Euroma, Ewout Eskes – Aan de Stegge.