Sinds de boekhoudschandalen in Amerika en Europa is ethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen een hot issue. Ruim driekwart (76 procent) van de managers verstaat onder een -ethisch bedrijf’ een organisatie met een gedegen bedrijfscultuur. Uit het onderzoek blijkt ook dat in Nederland 93 procent van de ondervraagde Finance & HR Managers ethiek -heel erg’ tot -toch wel’ belangrijk vinden. De buitenlandse managers zijn het met volle overtuiging met ons eens, vooral in Frankrijk (98 procent), Australië (99,3 procent) en Nieuw-Zeeland (98 procent). Alleen in België is men sceptisch, waar 11 procent van de managers zegt het -niet’ tot -helemaal niet’ belangrijk te vinden.
Kijkend in welke sector men een ‘ethische houding’ essentieel acht, geeft bijna 40 procent van de Nederlandse managers het bank- en verzekeringswezen aan. Niemand associeert met gebrek aan ethiek met boekhoudproblemen. Ethiek speelt duidelijk een minder belangrijke rol binnen de non-profit sector (vijf procent) en de IT business (vier procent). Drie procent van de Nederlandse managers associeerde een ‘ethisch bedrijf’ met een degelijke ‘dress code’.
Robert Half International heeft het onderzoek in negen landen gehouden (Australië, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Nederland, Nieuw-Zeeland en Tsjechië). Het onderzoek is uitgevoerd in december 2002 en januari 2003.
De Amerikaanse groep Robert Half International is in Nederland vertegenwoordigd door de divisies Accountemps (boekhoudkundige, financiële en bancaire functies op uitzend- en detacheringsbasis), Finance & Accounting (werving en selectie in de financiële sector), Management Resources (financiële interimmanagers) en OfficeTeam (uitzend- en detacheringbureau voor secretarieel en administratief personeel).