ERM, wereldwijd het grootste adviesbureau op het gebied van duurzaamheid, maakt vandaag de acquisitie van Sustainalize bekend. Sustainalize is een Nederlands duurzaamheidsadviesbureau met, naast het hoofdkantoor in Utrecht, vestigingen in België en Duitsland. Met deze nieuwe overname breidt ERM haar capaciteit op het gebied van duurzaamheidsadvies op het Europese vasteland verder uit en versterkt het bedrijf haar positie als wereldmarktleider op dit gebied. Vlak na de overname maakte ERM bekend dat korte-termijn private equity investesteerder KKR een meerderheidsbelang in het bedrijf heeft genomen.

Als adviesbureau werkt Sustainalize samen met bedrijven om ESG (environmental, social en governance) issues en uitdagingen inzichtelijk te maken, te meten en te evalueren. Ze ondersteunt klanten bij de ontwikkeling en uitvoering van de strategie en is nauw betrokken bij de implementatie, externe verslaggeving en impactmeting van het brede scala aan duurzaamheidsthema’s zoals klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, de beschikbaarheid van hulpbronnen, diversiteit en gelijkheid, mensenrechten en governance. De overname betekent een aanzienlijke versterking van ERM’s bestaande adviesvaardigheden en -capaciteit op het gebied van duurzaamheid. Klanten kunnen profiteren van uitgebreide diensten op het gebied van duurzaamheidsrapportage en disclosure, evenals van diensten op het gebied van strategie- en impactmeting in Europa en wereldwijd.

Het team van Sustainalize bestaat uit zo’n 30 mensen werkzaam in Nederland, België en Duitsland, die allen deel gaan uitmaken van de ERM-organisatie. Justus Koek en Nick de Ruiter, beiden voormalig PwC consultants, hebben het bedrijf in 2010 opgericht en zullen toetreden tot het ERM partnership. Sustainalize heeft een klantenbestand met circa 200 bedrijven, verspreid over verschillende sectoren, van technologie en financiële dienstverlening tot retail, luchtvaart en overheid.

ERM heeft haar strategische bedrijfsoplossingen voor duurzaamheid en klimaatverandering de afgelopen jaren wereldwijd aanzienlijk uitgebreid. Met de acquisitie van Sustainalize wordt voortgebouwd op eerdere overnames, waaronder BrownFlynn in 2018, SustainAbility in 2019, Critical Resource en Michael J Bradley & Associates beide in 2020. De creatie van het SustainAbility Institute by ERM, bouwt tevens voort op het uitzonderlijke thought leadership platform ontwikkeld door SustainAbility. Het instituut, dat in 2020 is opgericht, is ERM’s belangrijkste platform voor thought leadership op het gebied van duurzaamheid.

Keryn James, CEO, ERM: “De Covid-19 pandemie en de wereldwijde beweging tegen raciale ongelijkheid hebben in belangrijke mate bijgedragen aan de toegenomen aandacht voor kansen en risico’s aangaande ESG, en de noodzaak voor bedrijven om veerkrachtiger en duurzamer te zijn. Raden van Bestuur en directieteams moeten meer kennis hebben over en meer proactief en effectief acteren op het gebied van ESG-kwesties; van het verbeteren van de diversiteit binnen hun organisatie tot het koppelen van de remuneratie van directieleden aan ESG criteria. We zijn verheugd met de acquisitie van Sustainalize, een partij die onze mogelijkheden en capaciteit verder versterkt om klanten in Europa en daarbuiten te ondersteunen bij het navigeren door deze steeds complexer wordende kwesties.”

Nick de Ruiter, medeoprichter en Partner, Sustainalize: “Sinds de start van Sustainalize ruim tien jaar geleden, hebben we het genoegen gehad om vele bedrijven te adviseren en te ondersteunen bij het vertalen van veelomvattende duurzaamheidsthema’s naar prioriteiten die er echt toe doen. We kijken er naar uit om onze toekomst met ERM voort te zetten. Sustainalize kan gebruik maken van ERM’s uitgebreide netwerk, aanzienlijke wereldwijde schaal, diepgaande kennis en thought leadership op het gebied van urgente duurzaamheidsuitdagingen. Door deze overname kunnen we de groei van onze propositie versnellen en onze diensten voor klanten verder uitbreiden.”