Bij duurzaam ondernemen focus je op de aanpassingen die je binnen je bedrijf kunt doen om bijvoorbeeld milieuvriendelijker te produceren. Dat kun je doen door andere grondstoffen te kiezen. Het inruilen van de bedrijfsauto’s die op fossiele brandstoffen rijden, voor een elektrisch wagenpark, is tevens een voorbeeld van duurzaam ondernemen. Dit zijn processen die vaak meer tijd nodig hebben. Machines moeten aangepast worden en er moet uiteraard kapitaal beschikbaar zijn om deze aanpassingen te financieren. Er zijn ook maatregelen die je direct kunt invoeren en dat is het gebruik van led lampen.

Duurzaam ondernemen hoeft niet duur te zijn

Afgezien van ingrijpende veranderingen in je bedrijfsvoering, kan je ook met relatief simpele aanpassingen al duurzamer ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het verpakkingsmateriaal dat je gebruikt. Vulde je voorheen de lege ruimte in een doos op met kunststof materialen? Tegenwoordig zijn er veel duurzame oplossingen die net zo efficiënt zijn. Of geef je klanten de optie om zelf pakketjes bij een afhaalpunt op te halen. In plaats dat een pakketbezorger meerdere ritjes moet maken voordat het bestelde item in ontvangst genomen wordt. Door een andere benadering, draag je bij aan een duurzamere samenleving.

Welke maatregelen neem je op de korte termijn?

  • Ga digitaal werken. Ben je een dienstverlenend bedrijf of bestaan je offertes aan klanten uit een dikke stapel papier? In plaats van alle documenten per post te versturen, kies je voor een andere aanpak. Je stapt over op een digitaal beleid. Dat wil zeggen dat je alle correspondentie met je klanten en afnemers via e-mail afhandelt. Dat gaat dus niet alleen om offertes en contracten maar ook om de facturen. Dit scheelt een hoop papierwerk. Dat is beter voor het milieu. Daarnaast bespaar je ook een hoop aan opslagruimte.
  • Laat apparatuur niet onnodig aanstaan. In een bedrijfspand staan veel elektronische apparaten. Denk aan printers, kopieermachines en computerapparatuur. Stel als regel dat je medewerkers aan het eind van een werkdag al deze apparatuur nalopen en waar mogelijk, uitschakelen. Een oplader van een laptop of een telefoon waar niets op aangesloten is, kan uit het stopcontact. Hiermee bespaar je direct op stroomkosten.
  • Pas de verlichting aan. Hoeveel lampen branden er op een afdeling? De stroomkosten lopen behoorlijk op, zeker als je nog traditionele tl-verlichting hebt hangen. Vervang deze door led lampen. Led lampen zijn zuinig in het verbruik en gaan bovendien lang mee.

Meerdere voordelen met led lampen

Behalve dat led lampen energiezuinig zijn, hebben ze voor jou als ondernemer nog meer voordelen. Je kunt op deze manier het werkklimaat voor je werknemers ook verbeteren. De bekende tl-verlichting heeft de eigenschap om langdurig te knipperen voordat de lamp aanspringt. Ook onder het branden is de lichtbundel niet altijd stabiel. Led lampen zijn verkrijgbaar in hetzelfde model buizen als de traditionele lichtbuizen. Het verschil is echter dat het licht direct aanspringt na het omzetten van de lichtknop. Er is dus geen sprake van een opwarmtijd bij led lampen. Je werknemers zullen hierdoor bijvoorbeeld minder last van hoofdpijn hebben na een dag werken. De led lampen zijn verkrijgbaar in diverse lichtsterktes. Dit varieert van helder wit licht tot daglicht. Met deze aanpassing heb je nu al een duurzame oplossing die ook in de toekomst rendement oplevert.