Het CPB deed onderzoek waaruit bleek dat men verwacht straks twee keer zoveel thuis te werken dan voor de coronacrisis. “Dat klinkt mooi, maar dat is het helemaal niet”, aldus grondlegger van het CO2 afslankprogramma, Elske van de Fliert. “Voor de coronacrisis was het maar een halve dag. Dat is één keertje per week wat later van huis en wat eerder terug omdat je een bijeenkomst hebt. Een hele dag maakt dat niet veel beter. En dat terwijl we thuiswerken hard nodig hebben om de klimaatcrisis tegen te gaan. Ik roep dan ook alle duurzaamheidsmanagers op in gesprek te gaan met HR om dit thuiswerkbeleid te bestendigen en succesvol te maken.”

Van de Fliert komt het veel tegen in haar werk: beleid dat er voor moet zorgen dat er minder gereisd, groener gereisd en slimmer wordt gereisd. Een silver lining aan deze coronacrisis was dat al die bedrijven die zeiden: “Nee, thuiswerken kan bij ons echt niet.”, ineens lieten zien dat het wel gaat. “En natuurlijk hebben we ook de uitwassen gezien, het blijft iets waar je aandacht aan moet besteden en je mensen op de goede manier in moet begeleiden.”, aldus Van de Fliert. “Maar dan heeft het ook significante voordelen, in CO2 reductie, kostenbesparing en als je het slim doet: de vitaliteit van je medewerkers.”

“Ik wil daarom alle duurzaamheidsmanagers de tip geven om eens met HR om tafel te gaan. Ik zie het zo vaak dat dit onderwerp niet op de goede manier besproken wordt in organisaties. Terwijl ik ook groepen begeleid die dit juist wel samen oppakken en hiermee een heel succesvol beleid opzetten. Het kan, als je maar goed voor ogen houdt, welk belang je dient. En voor het bedrijf is dat zowel gezonde medewerkers als een gezonde omzet, als een gezonde bijdrage aan het milieu.

Elske van de Fliert is grondlegger van het CO2 afslankprogramma voor het wagenpark en de mobiliteit en eigenaar van adviesbureau op het gebied van groener, schoner en slimmer rijden: Zero-e. Bij veel bedrijven is duurzaamheid een belangrijk onderwerp, maar vindt men het lastig om dit te vertalen in het wagenpark en de mobiliteit. Zero-e leidt bedrijven naar nulemissie wagenparken en mobiliteit en maakt medewerkers de sleutel tot succes.