Ebusco heeft een raamovereenkomst gesloten om Oechies Elektrotechniek een jaar lang te voorzien van maritieme batterijpakketten voor de binnenvaart. In eerste instantie gaat het om de levering van 36 batterijpakketten voor de WEVA Antonie 1, het eerste nieuwbouw waterstof binnenvaartschip ooit. In totaal omvat de overeenkomst 10 megawatt uur aan batterijen.

Ebusco bouwt voor de levering van maritieme batterijen op jarenlange ervaring met batterijen en batterij management systemen (BMS) voor grootgebruik. De eerste levering van 36 batterijpakketten en 6 BMS-systemen is goed voor een capaciteit van 1.089 kWh. Daarmee kan een grote dieselaggregaat volledig worden vervangen.

De Ebusco Maritime Batteries beschikken over een maritieme certificering en zijn onder meer gekeurd op strikte eisen wat betreft waterdichtheid en brandveiligheid. Dankzij de keuze voor LFP-technologie zijn de maritieme batterijen niet alleen een uitermate veilige keuze, maar beschikken ze ook over hoge vermogensdichtheid en thermische stabiliteit.

Bewezen batterijtechnologie voor eerste nieuwbouw waterstofschip ooit
Oechies Elektrotechniek zal de eerste levering van Ebusco Maritime Batteries gebruiken om het eerste nieuwbouw waterstof binnenvaartschip ooit te voorzien van elektriciteit. De Werkendamse scheepsbouwer Concordia Damen bouwt de WEVA Antonie 1 in opdracht van Lenten scheepvaart, het schip krijgt een lengte van 135 meter. Met een laadvermogen van 3.700 ton zal het binnenvaartschip na afbouw worden ingezet voor het transport van zout tussen Delfzijl en de haven van Rotterdam. De WEVA 1 Antonie gaat varen voor Nobian Industrial Chemicals B.V.

Johan van der Sluis, directeur bij Oechies Elektrotechniek, reageert: “De realisatie van het eerste nieuwbouw waterstof binnenvaartschip ooit is een belangrijke stap in de verduurzaming van de sector. We zijn verheugd om voor dit project op te trekken met andere pioniers in de energietransitie. Dankzij Ebusco’s jarenlange ervaring in de transitie naar zero emissie bussen, kunnen we met hen bouwen op een ervaren en slimme partner op het gebied van batterijtechnologie.”

Op weg naar een schone binnenvaart

De order is in lijn met het recente akkoord van de Raad en het Europese Parlement om met behulp van hernieuwbare en koolstofarme brandstoffen de koolstofvoetafdruk van de maritieme sector in de EU te verkleinen. Het aanbieden van maritieme batterijsystemen is daarmee een logische stap in Ebusco’s missie om bij te dragen aan een betere leefomgeving door het mogelijk maken van transport ecosystemen.

Peter Bijvelds, CEO bij Ebusco, voegt toe: “De afgelopen tien jaar hebben we ruime ervaring opgedaan met de toepassing van batterijen bij grootgebruikers van energie. Door onze kennis op het gebied van batterijtechnologie ook in te zetten in andere industrieën, kunnen we samen een nog grotere impact maken op onze weg naar zero emissie transport. We zijn dan ook trots om samen met Oechies Elektrotechniek de handen ineen te slaan op weg naar een schone binnenvaart.”