Eerste energie-circulaire winkel Lidl in Woerden geopend

Gisteren werd de eerste energie-circulaire supermarkt van Nederland geopend; Lidl Zero. De energierekening van deze winkel blijft op 0. Dat is mogelijk  door het innovatief koppelen van klimaattechniek, productkoeling, energieopslag en zonnepanelen.

Het filiaal in Woerden heeft 1766 zonnepanelen op het dak en de carports van het parkeerterrein. Innovatieve heipalen dienen als warmte- koudeopslag en de restwarmte van de koelingen zorgt voor het juiste klimaat in de winkel. Deze technieken zorgen ervoor dat de energiekosten zero blijven. 

Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de TU Delft is nauw betrokken bij Lidl Zero: ‘’In deze supermarkt zijn maatregelen getroffen die het gebouw toekomstbestendig maken met betrekking tot circulariteit. Lidl loopt hierin voorop, vind ik’’.

Duurzaam bouwen is de norm bij Lidl

‘’Duurzaam ondernemen zit bij Lidl in het DNA, zo hebben we de ambitie uitgesproken om in 2022 volledig CO2 neutraal te bouwen. Lidl Zero is dan ook een logische, leerzame maar ook spectaculaire stap, aldus Marcel Ganzeboom sr. Manager Bouw van Lidl Nederland.  Zo behoren de distributiecentra tot de duurzaamste van Europa en zijn gecertificeerd met BREAAM outstanding en excellent. Deze distributiecentra zijn uitgerust met een warmte koudeopslag, uitsluitend LED-verlichting en duizenden zonnepanelen. Lidl heeft in totaal al ruim 88.000 m2 zonnepanelen op haar gebouwen geplaatst. Verder zijn sinds december 2018 alle winkels aardgasvrij en worden nieuwe filialen standaard met energielabel A++++ opgeleverd.

Share Button