Per 1 januari 2020 is het aantrekkelijker geworden een elektrische fiets te leasen en de mogelijkheden zijn steeds meer vanzelfsprekend, ook omdat bedrijven duurzaam en milieuvriendelijk willen zijn. Het nieuwe fietsplan sinds 2020 is ingegaan maakt het voor werkgevers makkelijker om werknemers te stimuleren met de e-bike naar het werk te komen. Wil je ook een e-bike leasen? Wij vertellen je er alles over. 

Wat is fietslease?

Graag geven we je eerst opheldering over wat het leasen van een elektrische fiets precies betekent. Met fietslease gebruik je als particulier een (elektrische) fiets in ruil voor een vast maandbedrag, voor een bepaalde tijd. Hoe lang die geldigheidsduur bedraagt bepaal je helemaal zelf, maar meestal begint deze vanaf drie jaar. Hierna lever je de fiets weer in, of kies je een nieuwe fiets uit. Het maandbedrag is doorgaans inclusief de kosten voor:

  • Afschrijvingskosten en rente
  • Leveringskosten en verwijderingsbijdrage
  • Accu- en bandenvervanging
  • Reparaties en onderhoud
  • Pechhulp in binnen– en buitenland
  • Diefstal- en schadeverzekering

Je betaalt zelf de kosten voor het opladen van de fietsaccu. 

Hoe werkt het fietsleaseplan 2020?

De aanschafprijs van een e-bike is voor veel mensen een drempel om tot aankoop over te gaan, maar een leasefiets neemt deze drempel weg. Je kunt een e-bike zowel privé als zakelijk leasen. De voorwaarde is alleen dat je werkgever een leaseregeling aanbiedt. Ben je in de gelegenheid om te kiezen voor een zakelijke leasefiets, dan betaal je net als voor een leaseauto een vaste bijtelling over de waarde van de e-bike of normale fiets naar keuze. Deze bijtelling bedraagt 7%. Het doel van de nieuwe regeling is deze regeling versimpelen en een eind te maken aan alle administratieve omslachtigheid. 

7% Bijtelling met een e-bike van de zaak

Dit percentage heeft de Belastingdienst voor 2020 vastgesteld. Maar wat gaat dat kosten voor je? Een e-bike van 2.000 euro kost je ongeveer (afhankelijk van je inkomen) tussen de 4,33 en 5,75 euro per maand. Kies je voor een duurdere e-bike rond de 3.500 euro? Dan kost het je zo’n 10 euro per maand af. Behalve dat je niet in één keer een groot bedrag beschikbaar hoeft te stellen, zijn er meer voordelen van de zakelijke leasefiets: het is niet nodig reparaties en onderhoud zelf te betalen. Bovendien is de fiets is verzekerd!  

Kom een proefrit maken om te kijken welke fiets bij jou past!