Als ondernemer lever je iedere dag een topprestatie, althans dat wil je natuurlijk het allerliefst. Steeds meer wordt bekend dat een gezonde werk- en privébalans hierbij belangrijker is dan ooit. Wanneer jij in balans bent en je fit voelt, zal dit ook zichtbaar zijn in je bedrijfsresultaten. Deze meer holistische benadering van werk en ondernemen krijgt steeds meer aandacht. Waar je op moet letten als ondernemer om echt alles uit jezelf te kunnen halen? Lees snel verder.  

Gezondheid is de basis

Het is een cliché, maar gezondheid is alles. Natuurlijk heb je dit niet helemaal in de hand, maar veel aspecten wel. Een fit en gezond lijf begint in veel gevallen bij jezelf en hoe jij ermee omgaat. Dit geldt voor iedereen maar voor ondernemers die de lat voor zichzelf hoog leggen nog net iets meer.

Waar het aankomt op gezondheid zijn er drie spelers alles bepalend; eten, bewegen én rust. Hierin investeren lijkt in eerste instantie geen investering in je zakelijke succes, maar niets is minder waar. Een investering in een luxe bed is indirect een investering in de pijler rust. Slaap is namelijk nogal bij veel mensen een onderschatte factor, maar kan volgens de wetenschap worden beschouwd als de basis van een goede weerstand en gezondheid.

Wakker worden in een luxe slaapkamer na een kwalitatief goede nacht slaap geeft een totaal ander gevoel dan na een geradbraakte nacht. Een duurzame nachtrust gaat je veel energie opleveren, zeker als ondernemer. Hierin investeren betaalt zich dan ook bijna letterlijk terug.

Eten en bewegen

Naast slaap zijn eten en bewegen ook zeer bepalend voor je energie level. Ondernemers zijn natuurlijk vaak druk, druk, druk. Maar nu investeren in de gezondheid gaat zich later uitbetalen. Minder dagen ziek, maar ook minder dagen op 75% of zelfs 50% functioneren. Dit ga je terugzien in je zakelijke successen. Steeds meer topbestuurders realiseren zich dit terdege. Zij gaan dan ook alcoholvrij door het leven, starten met trainen voor een marathon of gaan vegan eten. Allemaal keuzes die hun prestaties op én naast het werk versterken. Het vergt wellicht de nodige discipline, maar een flinke dosis energie krijg je ervoor terug.

Maar wist je dat al deze gezonde keuzes en beslissingen je veel eenvoudiger afgaan wanneer je goed uitgerust bent? Slaap zorgt er namelijk voor dat je hormonen in balans zijn en je minder snakt naar zoet en vet eten. Alleen daarom al is investeren in die duurzame slaap de basis.

Kortom, doe als een leeuw die aan het jagen is; Pak je rust écht goed wanneer dat kan en piek op de momenten dat het moet. Slaap is hier de basis van, iets wat doorwerkt in de andere pijlers omtrent gezondheid. Hierin investeren is geen luxe maar een must als ondernemer, je gaat jezelf vroeg of laat zeer dankbaar zijn!