Het creëren van een duurzame garderobe hoeft niet moeilijk of duur te zijn. In feite, met een beetje creativiteit en inspanning, kan iedereen het doen! Er zijn veel manieren om je garderobe duurzamer te maken, en in deze gids zullen we een aantal van de beste verkennen.

Wat is een duurzame garderobe en waarom zouden we ons daar zorgen over maken?

Een duurzame garderobe is een garderobe die niet schadelijk is voor het milieu of voor de mensen die hem maken. Het is gebaseerd op principes van duurzaamheid, waaronder verantwoordelijkheid voor het milieu, sociale gelijkheid en economische levensvatbaarheid. Waarom zouden we ons zorgen maken? Omdat ons huidige modesysteem niet duurzaam is, zowel ecologisch als sociaal. Het is gebaseerd op goedkope arbeid, schadelijke chemicaliën en bergen afval. We kunnen beter dan dat!

Hoe kunnen we onze huidige garderobe duurzamer maken?

Je huidige garderobe duurzamer maken is makkelijker dan je denkt! Hier zijn een paar eenvoudige tips:

  1. Kies waar mogelijk voor natuurlijke materialen. Katoen, wol en zijde zijn allemaal milieuvriendelijke materialen die relatief gemakkelijk te vinden zijn.
  2. Vermijd synthetische materialen. Polyester, rayon en andere synthetische materialen zijn niet milieuvriendelijk en bevatten vaak schadelijke chemicaliën.
  3. Koop waar mogelijk tweedehandskleding. Tweedehands kleding kopen helpt afval te verminderen en bespaart geld!
  4. Leer meer over duurzame modemerken. Er zijn veel geweldige duurzame modemerken, en het loont de moeite om je te verdiepen in duurzame mode voordat je iets koopt. Bekende duurzame modemerken zijn bijvoorbeeld Patagonia, Everlane, Twinlife, People Tree etc.
  5. Winkel bewust. Als je kleding gaat kopen, denk dan na over de milieu- en sociale gevolgen van de kledingindustrie. Zijn de gebruikte materialen duurzaam? Is het kledingstuk gemaakt in een sweatshop? Is het gemaakt van gerecycled materiaal? Door over deze dingen na te denken, kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen over wat je koopt.

Kortom, een kast met duurzame shirts en broeken is met een beetje inspanning voor iedereen weggelegd. Het kost wellicht wat tijd, maar geduld is een schone zaak!