Tegenwoordig bestaat overal bijna wel een duurzame(re) variant voor, ook voor websites is dit het geval. Wellicht vraag je je af hoe dit er uitziet en welke acties hiervoor nodig zijn? Wij zetten er drie op een rij die van invloed zijn op de duurzaamheid van jouw site.

1.      Duurzame & groene hosting

Alles begint bij een goede basis, zo ook het maken van een website. De eerste keuze kan dan ook meteen al een duurzame zijn, dit is namelijk de keuze voor een hostingpartij. Wanneer jij kiest voor een hostingbedrijf wat bewust omgaat met het milieu en daarbij de focus legt op energy effectiveness, compensatie en het voldoen aan Europese milieu-eisen dan weet je zeker dat de eerste keuze al een goede is. Wanneer jij je site door een externe partij laat maken, spreek dan aan het begin van het proces jouw voorkeur voor een groene hostingpartij uit. Dan kunnen ze daar rekening mee houden.

2.      Snelle site

Dit is er eentje in de categorie; win-win situatie. Wanneer jij je site sneller maakt zijn zowel de zoekmachines áls jouw bezoekers een blijvertje. Daarnaast is energieverspilling natuurlijk een boosdoener waar het gaat om duurzaamheid. Wanneer jouw site snel werkt, blijven bezoekers niet onnodig lang online. Wat opties zijn voor een snelle site? Gebruik plug-ins die de hele boel flink kunnen versnellen. Echter is dit wel een vrij specialistisch werkje dus een websitebouwer die hier ervaring mee heeft is wel aan te raden. Want denk jij bij de vraag ‘Wat is Google Ads’ al; Huh? Huur dan een pro in. Vraag concreet om werkzaamheden met betrekking tot de SEO optimalisatie en dan weet de bouwer wel wat hij moet doen.

3.      Pas de vormgeving aan

Nog eentje die gericht is op de gebruiksvriendelijkheid van je site, namelijk de vormgeving van de site. Hoe efficiënter deze is ingericht, hoe sneller hij is. Hierdoor zijn klanten minder lang aan het zoeken. Ga uit van het welbekende ‘hoe simpeler, hoe beter’ en je komt al een heel eind. Ook kun je zien wat de nieuwste ontwikkelingen zijn op dit gebied qua doorklikken en korte teksten. Allemaal zaken die uiteindelijk het groen doen bevorderen.

Kortom, ook een groene site is vandaag de dag gewoon mogelijk. Het is vooral de kunst om te onderzoeken hoe je dat doet en daar de juiste websitebuilder bij te vinden. Het begint met groene hosting en vervolgens het inzetten van de juiste technologie om mensen kort maar krachtig jouw site te laten bezoeken. Succes!