Duurzaamheid is binnen ondernemingen een steeds grotere rol gaan spelen. Onder meer omdat ondernemingen graag een steentje bijdragen aan een betere toekomst. Maar ook omdat klanten dit steeds belangrijker vinden, de overheid het verplicht stelt door middel van wet- en regelgeving en omdat het een kostenbesparing kan opleveren. Duurzaam ondernemen kan betrekking hebben op de complete bedrijfsvoering. Denk aan het vergroenen van de producten en het productieproces, en het verminderen en scheiden van afval. Ook valt er vaak veel winst te behalen als het gaat om het verduurzamen van het bedrijfspand. Hieronder lees je meer daarover, met specifieke aandacht voor de essentiële rol die goede raamzonwering speelt.

Verduurzaming: energieopwekking en  -besparing

Verduurzamingsmaatregelen kun je opdelen in twee categorieën. Enerzijds betreft het investeringen om zelf duurzame energie op te wekken. Zo zijn veel bedrijfspanden ideaal voor zonnepanelen, vanwege de vrije ligging, de aanwezigheid van een plat dak en de grote dakoppervlakte. Daarnaast betreffen het energiebesparende maatregelen. Zo verbruikt ledverlichting veel minder elektriciteit dan bijvoorbeeld tl- of halogeenverlichting. En bespaar je veel gas of elektriciteit door de gevels van een pand beter te isoleren en te kiezen voor isolatieglas.

Zo draagt zonwering bij aan energiebesparing

Het laten plaatsen van raamzonwering, zoals rolluiken, zonneschermen en jaloezieën, is ook belangrijk als je het energieverbruik van het bedrijfspand wil verminderen. Door de juiste zonwering te gebruiken, vermindert de hoeveelheid warmte die door de ramen naar binnenkomt aanzienlijk. Dit betekent een minder grote afhankelijkheid van airconditioning of andere koelsystemen, waardoor het energieverbruik aanzienlijk daalt. Daarnaast dringt in koudere periodes juist minder koude lucht het pand binnen, waardoor dit minder verwarmd hoeft te worden. Dit alles resulteert niet alleen in lagere energiekosten, maar ook in een verminderde belasting van het elektriciteitsnet en een lagere CO2-uitstoot.

Elk bedrijfspand heeft zijn eigen specificaties. Daarom is het belangrijk om een juiste keuze te maken. Vraag daarom advies bij specialisten van Poweredblinds. Bekijk hier de website. Wil je wel alvast meer weten over de mogelijkheden, en de verschillende soorten en maten? Online zijn er tal van websites te vinden met meer informatie over zonwering.

Nog een andere duurzaam gevolg van raamzonwering

Raamzonwering biedt tot slot niet alleen bescherming tegen koude, hitte en fel zonlicht, maar ook tegen schadelijke UV-stralen. Langdurige blootstelling aan UV-straling kan leiden tot verkleuring en schade aan meubels, vloeren en andere interieuronderdelen. De hitte en het UV-licht kunnen materialen doen vervagen, verkleuren of beschadigen. Door raamzonwering te gebruiken, kunnen we de levensduur van onze waardevolle bezittingen verlengen. Dit betekent dat we minder snel meubels hoeven te vervangen en uiteindelijk minder afval produceren.

In de moderne wereld waarin we leven, is duurzaamheid een belangrijk onderwerp geworden. Steeds meer ondernemingen zoeken naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en energie-efficiëntie te bevorderen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het gebruik van raamzonwering een en van de aspecten van duurzaam ondernemen.