Vanaf vandaag donderdag 2 juni staat Ecoland.tv een maand lang in het teken van koffie. Om 20.30 uur trappen we af met een nieuwe aflevering van de talkshow Ecotafel. Presentator Reinier van den Berg ontvangt Peter d’Angremond van Max Havelaar, Timmo Terpstra van koffiebranderij Peeze en Eva Smulders van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Met hen bespreekt hij onder meer de gevaren van klimaatverandering voor de koffieteelt en verschillen tussen keurmerken.

In Nederland wordt heel veel koffie gedronken, zelf meer dan in landen als Italië en Spanje. Maar welke reis legt een koffieboon af voordat hij bij ons thuis als koffie uit het apparaat druppelt? Max Havelaar, Peeze en de RVO leggen uit met welke stap in het productieproces zij zich bezig houden, en wat zij doen om de hele keten te verduurzamen. Ze bediscussiëren de rol van vrouwen in de koffieketen, of koffie gebrand zou moeten worden in ‘oorspronglanden’ als Ethiopië, en het belang van verschillende keurmerken.

Timmo Terpstra, directeur van koffiebranderij Peeze, toont voor het eerst zijn ‘biobased’ koffiecapsules. Na zes jaar ontwikkelen zijn de composteerbare cups nu in de laatste fase van testen belandt.

Overige programmering Ook de rest van de programmering op Ecoland.tv staat een maand lang in het teken van koffie. Je ziet onder andere reportages en documentaires over de effecten van klimaatverandering op de koffieteelt en verschillende keurmerken, maar ook video’s over bijzondere koffiesoorten en subculturen van koffieliefhebbers.

Over Ecoland.tv

Ecoland.tv is een online televisie platform dat inspirerende innovaties en initiatieven op het gebied van duurzaamheid laat zien. Zo wordt duidelijk dat ecologie en economie hand in hand kunnen gaan. Iedere maand gaat Ecoland.tv dieper in op een duurzaam onderwerp. Eerder werden onder meer de thema’s ‘windenergie’, ‘circulaire economie’ en ‘fair fashion’ behandeld.