Vanaf donderdag 3 maart staat Ecoland.tv een maand lang in het teken van circulaire economie. Om 20.30 uur trapt deze themamaand af met een nieuwe aflevering van de talkshow Ecotafel, gepresenteerd door Reinier van den Berg. Met oud-minister Jacqueline Cramer en andere inspirerende gasten onderzoekt hij de mogelijkheden en uitdagingen die een transitie naar een circulaire economie bieden. “We missen in de afvalsector nog wel een Wakker Dier die producenten voor het blok zet.”

Om tot een circulaire economie te komen, is het belangrijk dat politiek en het bedrijfsleven actief meewerken, legt Jacqueline Cramer uit. Als ambassadeur circulaire economie brengt zij verschillende partijen samen om ontwikkelingen op regionaal niveau mogelijk te maken. Jaap Meindersma, directeur stadsbeheer Almere, vertelt over de opvallende stappen die zijn stad maakt richting ‘stad zonder afval’. Een milieustraat waar je een kopje koffie krijgt, en van recyclen naar upcyclen. Wim van Lieshout, directeur van afval- en energiebedrijf HVC Groep, legt uit waar een afvalverbrander tegenaan loopt op het moment dat er niet zoveel meer te verbranden valt.

Twee opvallende innovaties worden besproken die het mogelijk maken om op een creatieve manier ‘afval’ te hergebruiken. Millvision maakt van gemaaide waterplanten uit Almeerse meren onder meer papier, bankjes en steigerbuizen. Simon Smedinga van het Leger des Heils toont hun nieuwste project; een nooddeken die voor 98% bestaat uit gerecycled materiaal van oude legeruniformen.

Overige programmering

Naast een nieuwe Ecotafel worden er tussen 3 maart en 7 april documentaires, video’s en programma’s over circulaire economie uitgezonden op www.ecoland.tv. Zo kom je alles te weten over slimme innovaties, E-Waste, Urban Mining, en leven zonder afval.

Over Ecoland.tv

Ecoland.tv is een online televisie platform dat inspirerende innovaties en initiatieven op het gebied van duurzaamheid laat zien. Zo wordt duidelijk dat ecologie en economie hand in hand kunnen gaan. Iedere maand gaat Ecoland.tv dieper in op een duurzaam onderwerp. Eerder werden onder meer de thema’s ‘plastic’ en ‘E-Cars’ en ‘Windenergie’ behandeld.

Initiatiefnemers

De initiatiefnemers van Ecoland.tv zijn Reinier van den Berg (bekend als weerman van RTL 4), Rob Overman (Brava & DJAZZ.tv), Robert Rutten (Brava & DJAZZ.tv), Frank Langedijk (grafisch ontwerper) en Edwin Hecker (Schuttelaar & Partners).