Uit onderzoek in 2022 is gebleken dat e-bikes onverminderd populair blijven. De kans is groot dat de populariteit van de elektrische fiets de komende jaren blijft aanhouden, aangezien de e-bike veel voordelen heeft in vergelijking met een gewone fiets. Met een e-bike kun je eenvoudig lange afstanden afleggen, zonder je daarvoor overmatig in te spannen. Je komt met een e-bike nog vol energie aan op je werk en fietst ook na een lange werkdag naar huis zonder je te veel te hoeven inspannen. Veel gemeenten investeren in betere fietspaden, waardoor je met de e-bike soms nog sneller op je werk kunt verschijnen dan wanneer je met een auto gaat. Je hebt minder last van verkeersopstoppingen en de uitstoot wordt aanzienlijk verminderd als je kiest voor de e-bike in plaats van de auto. 

In dit artikel laten we onder meer weten waarom een elektrische fiets een aantrekkelijk product is voor duurzame ondernemers en hebben we het ook over een grote kanttekening in het productieproces van de accu’s van de elektrische fiets.

Voordelen van een lithium-ion-accu

E-bikes blijven zich ontwikkelen en daarom kun je inmiddels rekenen op krachtige accu’s met een meer dan acceptabele actieradius. Vrijwel alle elektrische fietsen hebben een lithium-ion-accu. Lithium wordt inmiddels ook wel het ‘witte goud’ genoemd, omdat het dé grondstof is voor accu’s van e-bikes en elektrische auto’s. Het voordeel van lithium-ion-accu’s is dat ze relatief klein en licht zijn. Ze laden bovendien vrij snel op en hebben een lange levensduur. Genoeg voordelen dus voor de consument om een elektrische fiets aan te schaffen, maar ook voor ondernemers is het daardoor een aantrekkelijk product; zowel voor het lokale fietsbedrijf als webshops die zonder fysieke winkel e-bikes willen verkopen.

Transport van e-bikes met een lithium-ion-accu

Ondernemers die zich willen richten op e-bikes moeten rekening houden met bepaalde regelgeving. Het lithium in de accu’s kan namelijk snel reageren op invloeden van buitenaf. Tijdens het vervoer kunnen de batterijen bijvoorbeeld door mechanische invloeden vervormd worden. Ook bestaat er een verhoogd brandgevaar. Het transport van lithium-ion-accu’s is dus niet geheel zonder gevaar en daarom moeten er bepaalde voorschriften in acht genomen worden. Denk hierbij aan speciale transportkisten en het kunnen overhandigen van een testrapport.

Kanttekening bij de vele voordelen van een elektrische fiets

Voor de consument in Nederland brengt het hebben van een e-bike veel voordelen met zich mee. Ook vanwege het milieu is het hebben van een elektrische fiets een betere keuze dan met de auto de weg op te gaan. Uit onderzoek is helaas wel gebleken dat het productieproces nog verre van eerlijk is. Grote merken beschermen de rechten van mensen, in het specifiek vrouwenrechten, onvoldoende tijdens het productieproces van de elektrische fietsen. Uit het onderzoek van vrouwenrechtenorganisatie ActionAid blijkt dat tijdens de winning van het mangaan voor de accu’s van e-bikes mensenrechten geschonden worden. Zo zouden de omringende gemeenschappen rondom de grootste mangaanreserves in Zuid-Afrika te maken hebben met ernstige vervuiling van het water en de lucht. Ook is er een groot watertekort en er vinden regelmatig explosies plaats die de huizen beschadigen.

Duurzamer produceren van lithium-ion-accu’s

Veel consumenten zien de e-bike als een geweldige oplossing voor verschillende maatschappelijke problemen in Nederland, zoals druk verkeer tijdens de spits en de uitstoot van C02. Van de negatieve impact van het productieproces in Zuid-Afrika weten veel mensen die een E-bike aanschaffen niets af. Om de elektrische fiets in alle opzichten tot een succes te maken, is het belangrijk dat alle grote e-bike merken hier wat aan doen en ervoor zorgen dat het productieproces ook duurzaam wordt.