Organisaties in talloze branches maken gebruik van hardware als barcode scanners en PDA’s. Natuurlijk gaat deze apparatuur niet voor eeuwig mee. Maar is het de juiste keuze om alles maar weg te gooien als het niet meer werkt? Reverse IT denkt van niet. Deze specialist op het gebied van barcode scanners en gerelateerde hardware zet in op duurzaamheid, bijvoorbeeld door een ruim aanbod refurbished hardware aan te bieden.

Refurbished hardware als duurzaam alternatief

Vanuit het duurzaamheidsoogpunt bekeken is het heel slim om te kiezen voor refurbished barcode scanners en PDA’s (ook wel mobile computers of handterminals genoemd). Zo’n 83% van de CO2 uitstoot die elektronische devices leveren komt vrij bij de productie. Bedenk daarnaast dat er voor de productie van een barcode scanner ongeveer 900 liter water nodig is.

Reverse IT hanteert doorlopend een groot aanbod van refurbished hardware, zodat de klant zelf kan kiezen tussen nieuw en gebruikt. De verschillende devices worden opgekocht door het bedrijf. Zo wordt voorkomen dat apparaten onnodig bij het afval belanden, terwijl ze nog prima een tweede leven kunnen krijgen.

Minder kosten en end-of-life producten blijven beschikbaar

Natuurlijk, steeds meer bedrijven zijn serieus bezig met milieubewust ondernemen. Desondanks kijken ondernemers misschien wel eerder naar het kostenaspect, wanneer ze de aanschaf van refurbished scanners overwegen. Het prijsverschil tussen nieuw en refurbished kan natuurlijk behoorlijk oplopen, waardoor het mogelijk is om voordelig hardware in te kopen.

Een probleem waar organisaties regelmatig mee zitten, is dat ze met een vast model PDA of scanner werken. Vallen er enkele apparaten door defecten weg, dan willen ze die het liefst vervangen met eenzelfde exemplaar. De beschikbaarheid van refurbished hardware vergroot de kans dat zogenaamde end-of-life producten nog te koop zijn, waardoor vervanging nog te realiseren is.

Vaker kiezen voor reparatie

Vallen apparaten weg door defecten? Dit kan problemen voor de productiviteit opleveren. Nieuwe hardware aanschaffen klinkt als een logische optie, maar is lang niet altijd nodig. Reverse IT maakt repareren aantrekkelijker door niet alleen snel te repareren, maar ook de kosten laag te houden. Doorgaans valt de prijs van een reparatie lager uit dan de nieuwprijs van een device.

De meeste reparaties worden uitgevoerd door het eigen repair center van Reverse IT. Vaak is het mogelijk om defecte apparaten snel te swappen. Met andere woorden: een defect exemplaar wordt direct vervangen door een goed functionerend model.

Verhuur en lease als alternatief

Een andere manier om duurzamer om te gaan met hardware is überhaupt geen hardware aanschaffen, maar het alleen huren of leasen wanneer dit nodig is. Veel organisaties hebben te maken met piekperiodes. Denk aan de logistiek rondom webwinkels die overuren draait in december, terwijl festivals met name in de zomer georganiseerd worden.

Tegelijk is een organisatie soms in afwachting van een levering, of loopt er een fase van besluitvorming over de aanschaf van nieuwe devices. Het is dan slim om refurbished hardware te gebruiken als overbrugging.

Wat de reden ook is, huur en lease voorkomen vaak de onnodige en kostbare aanschaf van nieuwe devices. Tegelijk worden de apparaten alleen ingezet op plaatsen waar ze op dat moment nodig zijn.

Ook duurzamer omgaan met hardware?

Lagere kosten klinkt veel ondernemers als muziek in de oren. Maar een sterk duurzaamheidsbeleid scoort ook in deze tijd. Daarom is het slim om bij het gebruik van onder meer barcode scanners en PDA’s te kijken naar opties als refurbished, meer repareren en huren of leasen.

Meer weten over dit thema? Kijk gerust eens op de website van Reverse IT: https://reverse-it.net/circulaire-economie/