Het gebruik van apparaten zoals smartphones en laptops belast uiteraard het milieu, maar hé, je kunt niet zonder. Internet behoort tegenwoordig tot de belangrijkste levensbehoeftes en is zonder twijfel onmisbaar op de werkvloer. Als je verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebt staan dan zijn er nog wel een aantal dingen die je kunt doen om internet duurzamer te gebruiken.

Duurzaam internet abonnement afsluiten

Er zijn verschillende internet providers en vaak zal je internet vergelijken op basis van de laagste prijs. Je kunt echter ook eens in de duurzaamheidsrapporten van providers duiken. Daaruit blijkt dat KPN tot de duurzaamste telecombedrijven ter wereld behoort. 

Waar zich dat dan in vertaalt? Zij streven ernaar om producten met circulair design te ontwerpen en zorgen ervoor dat hun auto’s zo min mogelijk CO2 meer uitstoten (vanaf 2025 niets meer). Hun doel is om in 2040 zelfs helemaal geen CO2 uitstoot meer te hebben in de hele keten.

Het is natuurlijk niet zo dat andere providers niet werken aan een duurzame werkwijze, de meesten hechten er namelijk waarde aan om zo maatschappelijk verantwoord mogelijk te werk te gaan. Ben je dus gewoon op zoek naar het goedkoopste internet abonnement? Dan kun je hier internet zakelijk vergelijken aan de hand van je postcode.

Denk na over je zoekopdrachten

Wist je dat tijdens het gebruik van de zoekmachine er veel energie gebruikt wordt? Dat komt omdat servers hard aan het werk moeten om voor jou de beste resultaten te vinden. In theorie staat elke zoekopdracht in Google gelijk aan een lamp die liefst 17 seconden brandt. Kortom, doe zo min mogelijk onnodige zoekopdrachten.

Als je dan toch de zoekmachine wilt gebruiken dan zou je er ook voor kunnen kiezen om een zoekmachine als Ecosia.org te gebruiken. Zij beloven bomen te planten wanneer er een bepaald aantal zoekopdrachten is gedaan. In praktijk komt dat neer dat ze 80% van de winst gebruiken voor de financiering van klimaatacties. Niet voor niets is hun slogan: ‘Met elke zoekopdracht een betere planeet’. Momenteel hebben ze al meer dan 158 miljoen bomen geplant.

Voorkom onnodig gebruik van services en apparaten

Als je regelmatig op je smartphone zit dan kun je dat beter doen via de wifi dan via 4G of 5G. Hierbij hoeft het internet kortere afstanden af te leggen, waardoor het een minder lange afstand hoeft af te leggen. Daardoor is dit een betere keuze voor het milieu.

Verder kun je het best zoveel mogelijk ongebruikte apps verwijderen, alsook die cloud eens een flink schoonmaakbeurt geven. Meld je daarnaast ook af voor nieuwsbrieven die je toch nooit leest. Hoe minder troep op je systeem, hoe minder hard het hoeft te werken. En ook dat is een betere keuze voor het milieu.

Tot slot zorg je ervoor dat je apparaten zo snel mogelijk uitzet. Zet je laptop uit en trek die stekkers ook uit. Want ook als je laptop nog aan de stroom hangt verbruikt hij. Zelfs een oplader aan het stopcontact zonder dat er iets aan hangt verbruikt (sluipverbruik). Dus, uitzetten wanneer het kan!