Bij het kiezen van wijn komt er veel meer bij kijken dan alleen de smaak. Omdat steeds meer bedrijven aandacht besteden aan het welzijn van de aarde, is duurzame wijn een interessante optie om cadeau te doen aan medewerkers. Duurzame wijn ecologisch geproduceerd, waarbij er rekening gehouden wordt met het milieu. Maar wat duurzame wijn is en het uniek maakt vergeleken normale wijn, lichten we graag voor je toe.

Wat is duurzame wijn?

Duurzame wijn is wijn dat economisch en ecologisch verantwoord geproduceerd is. Bij duurzame wijnbouw wordt er rekening gehouden met de natuurlijke cyclus en worden de druiven verbouwd met aandacht voor het milieu. Dit betekent dat er bij de teelt geen chemische producten worden gebruikt zoals onkruidverdelgers, kunstmest of pesticiden. Om nog niet te spreken over de tijd die door de wijnboeren wordt ingezet. Wijnboeren halen namelijk zelf al het onkruid, ongedierte en de schimmels weg. Dat kost meer tijd en daarom is duurzame teelt ook kostbaarder vergeleken met normale wijn.

Wat is er anders aan duurzame wijn?

Natuurlijk houden we allemaal van een lekker glaasje wijn. Of het duurzaam is of niet. Maar wat duurzame wijn anders maakt is dat het simpelweg meer is dan het productieproces. Bij duurzame wijn gaat het namelijk om het creëren van duurzaamheid in elke fase van de wijnproductie. Van het telen van druiven tot het recyclen van glazen flessen. Bij het gehele productieproces wordt er veel water gebruikt. Om dit proces te verduurzamen wordt het water gerecycled door regenwater op te vangen. Hetzelfde geldt met het afval. Zo wordt afval uit de wijngaard hergebruikt door het om te zetten in energie. Duurzame wijnen worden daarnaast in wijngaarden geproduceerd die gezonde bodems stimuleren en onderhouden, zodat boeren jarenlang de beste druiven kunnen telen.

Maak een gebaar met duurzame wijn

Bij een kerstpakket kopen voor je personeel kijk je wellicht als eerst naar de gebruikelijke wijnmerken. In plaats hiervan, kun je ook eens kiezen voor een wijnpakket met een duurzaam karakter. Op deze manier kan je als bedrijf het belang van duurzame wijn onder de aandacht brengen en laten zien dat je kijkt naar het welzijn van de aarde. Door te kiezen een duurzaam wijnpakket geef je werknemers een lekker, leuk en duurzaam cadeau dat altijd wel in de smaak valt.

Steeds meer normale wijn is ook duurzaam

Doordat steeds meer wijnboeren bewuster worden van de mogelijkheden om duurzaam wijn te produceren en welk effect het heeft op het milieu, kiezen gelukkig steeds meer boeren ervoor om op duurzame wijze wijn te produceren. Een van de manieren om duurzame wijn te produceren is door geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en aandacht te besteden aan het verduurzamen van het productieproces. Een wijnboer kan er dus voor kiezen om zelf onkruid weg te halen, zonder het gewas aan te tasten.