In deze aflevering van ‘De Duurzame Podcast’ interviewt Thijs Lindhout (De Duurzame Adviseurs) Wouter Hehenkamp, Gynaecoloog bij Amsterdam UMC en actief op het gebied van duurzaamheid. Hij is ambassadeur duurzaamheid bij de NVOG, de wetenschappelijke beroepsvereniging voor gynaecologen.

De zorgsector draagt zo’n 7% bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Dat was alleen al in 2021 ongeveer 12 miljard kilogram CO2. Van het verwarmen van gebouwen tot het verversen van lucht in de operatiekamer, een ziekenhuis verbruikt veel energie. Ook is er sprake van veel waste.

Wat is de impact van ziekenhuizen, zorgpaden en behandelingen? En wat is de meest duurzame vorm van anticonceptie? Je komt er allemaal achter in deze aflevering van De Duurzame Podcast, want Wouter Hehenkamp is te gast.

Op 3 februari 2023 kreeg Wouter samen met Berber Kapitein de ‘Hugo Heymans award’ uitgereikt. Deze award wordt 1 keer per jaar toegekend aan mensen met bijzondere verdiensten voor de kindergeneeskunde. Berber en Wouter mochten deze prijs in ontvangst nemen vanwege hun werk voor duurzaamheid in de zorg (en in dit geval specifiek voor de kindergeneeskunde/vrouw-kind zorg).