Door klimaatverandering wordt het steeds belangrijker om samen duurzamer te zijn, zo ook als ondernemer. Door kleine veranderingen aan te brengen in je onderneming kun je bijdragen aan een groene wereld. Maar hoe verduurzaam je je bedrijf? Wij geven je een aantal punten om op te letten zodat jij zuiniger kunt ondernemen.

Duurzame inkopen

Een goed begin voor het verduurzamen van je bedrijf is om inkopen te doen bij duurzame winkels die rekening houden met het milieu. Door bepaalde inkopen lokaal te doen verminder je de CO2-uitstoot doordat de bestelling minder transport nodig heeft. Wel is het belangrijk om per categorie van je aankopen goed te kijken hoe je het beste duurzaam kan inkopen. Door dus wat minder te letten op de prijs en kwaliteit en wat meer op de duurzame productie en transport, wordt je bedrijf al snel een stukje duurzamer.

Zuinig vervoer

Eén van de meest effectieve manieren om je onderneming te verduurzamen is om zuinig te reizen. Zo kun je onder andere met de trein gaan of je kunt een elektrische auto leasen. Het leasen van een elektrische auto of bus voor jou en je personeel heeft als voordeel dat je minder uitstoot en ook betaal je minder dan voor een gewone auto. Financial lease is de leasevorm die vaak wordt gekozen als ondernemer. Hierbij koop je een auto die je in termijnen terugbetaalt. Nadat je het volledige bedrag hebt afbetaald, ben je officieel eigenaar van de auto. Wanneer het niet mogelijk is zuinig te reizen, kun je ook ervoor kiezen om kantoordagen af te wisselen met thuisdagen. Zo ben je alsnog duurzaam bezig.

Energieverbruik op kantoor

Wanneer je vaak op kantoor bent, is het verstandig om je energieverbruik te verminderen, om kosten te besparen en de ruimte te verduurzamen. Zo kun je in plaats van gas kiezen voor vloerverwarming, kun je zonnepanelen aanschaffen, de ruimte beter isoleren of investeren in dubbel glas. Daarnaast kun je in plaats van halogeenlampen overstappen naar led-verlichting. Dit is een goedkope, maar simpele manier om je kantoor te verduurzamen. Als laatste is het uitschakelen van apparaten die je op dat moment niet gebruikt, zoals computers en televisies, een makkelijke manier om het energieverbruik op kantoor te verminderen.

Afval scheiden

Het is tegenwoordig best normaal om te doen, maar toch helpt het veel om afval te scheiden. Door papier, plastic en GFT te scheiden, help je mee met het recyclen van grondstoffen. Dit zorgt er weer voor dat minder nieuwe grondstoffen nodig zijn voor producties, wat zorgt voor minder CO2-uitstoot. Voor ons als mens is het een kleine moeite om afval in verschillende bakken te gooien, maar het heeft een groot positief effect op de wereld.