Steeds meer bedrijven doen er alles aan om duurzamer te worden. Er worden bijvoorbeeld zonnepanelen op het bedrijfspand geplaatst, met duurzame leveranciers gewerkt, afval gescheiden en zo zijn er nog tal van andere opties die het bedrijf duurzamer kunnen maken. In de ene sector is dat wat makkelijker dan in de andere, maar het is belangrijk dat iedere ondernemer een steentje bijdraagt. Elke kleine stap is er een.

Duurzaam transport

Als het gaat om de transportmiddelen van een bedrijf valt er vaak nog wel het een en ander te verduurzamen. Zo is het bijvoorbeeld voor veel horecabedrijven of andere bezorgbedrijven verstandig om een auto of scooter waarmee het eten wordt bezorgd, te vervangen door een elektrische scooter of een e-bike. Zeker in de grote steden is dat vaak nog praktischer ook. Een e-bike hoeft ten opzichte van een scooter wat betreft snelheid niet eens zo veel onder te doen. Voor de grotere afstanden kunnen benzine bezorgauto’s vervangen worden door elektrische auto’s.

Wees milieubewust

Ondernemingen die producten maken, doen er goed aan om deze producten te maken van milieuvriendelijke materialen of materialen die goed recyclebaar zijn. Wat men tegenwoordig ook vaak ziet is dat bedrijven een deel van de winst schenken aan milieuorganisaties. Verpakkingsmaterialen drukken vaak zwaar op het milieu. Mensen die de producten kopen, gooien het verpakkingsmateriaal meestal achteloos weg. Het is dus belangrijk om dit van tevoren te realiseren en hier een milieuvriendelijke en duurzame oplossing voor te vinden. Biologisch afbreekbaar plastic voorkomt veel milieuschade.

Kleine handelingen die verschil maken

In het bedrijfspand is het belangrijk dat men een duurzame omgeving creëert. Dit doet men onder andere door nog oude lampen door spaar- of ledlampen te vervangen. Zet de lampen in de ruimten waar geen licht nodig is uit of plaats een lichtschakelaar, zodat de lampen pas aangaan als er beweging is. Zet ook computers en andere apparatuur uit als het niet gebruikt wordt. Er zijn nog steeds veel bedrijven die bijvoorbeeld de computers op stand-by laten staan. Moeten er apparaten vervangen worden? Kies dan voor een duurzaam model.

Wees energiebewust

Tot slot is het verstandig om bewust met de verwarming en de airconditioning om te gaan. Zorg dat in de zomer de ramen zoveel mogelijk open staan voor verkoeling in plaats van dat de airco standaard wordt gebruikt. Bij koud weer moeten de ramen en deuren natuurlijk zoveel mogelijk dicht zijn om warmte vast te houden. Probeer vooral te kiezen voor duurzame energieoplossingen.

Afval scheiden

Probeer zo veel mogelijk het bedrijfsafval te scheiden. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden om het volgende afval gescheiden aan te leveren:

*groente, fruit en tuinafval

*karton- en papierafval

*glas

*plastic afval

*Petflessen

*batterijen

*giftig afval