De afgelopen maanden is er flink wat werk verzet rondom de bouw van de A-pier op luchthaven Schiphol. Zo zijn het dak en de glazen façade, ontworpen met duurzaamheid hoog in het vaandel, al een heel eind gevorderd.

Speciale duurzame klimaatfaçade

Aan de zuid- en oostkant heeft de pier een speciale klimaatfaçade gekregen. Door het gebruik van natuurlijke ventilatie gevel en het gebruik van een semi-transparant zonnescherm dat ook wordt toegepast in de glastuinbouw, heeft de A-pier straks minder normale airconditioning nodig.

In totaal heeft de façade bijna 16.000 vierkante meter glas. Dit speciale glas isoleert niet alleen warmte en kou, maar ook geluid.

Ecologisch dakmembraan

Het dak heeft een totale oppervlakte van ruim 23 tennisbanen. Op het dak zal een warmteafstotend en energie-efficiënt ecologisch dakmembraan worden aangebracht.

Dit membraan is:

  • Niet giftig bij het aanbrengen en in het geval van brand
  • Makkelijk te recyclen
  • Beter voor het milieu dan normale dakbedekkingen: er wordt bij de productie minder materiaal gebruikt & minder energie verbruikt.

Bovenop de technische ruimte, die op het dak komt, worden zonnepanelen aangebracht. Ook worden zonnepanelen geplaatst op de schuine verbindingen tussen de pier en de gatehuizen.

Regenwater voor doorspoelen toilet

Regenwater dat op het dak valt, wordt straks opgevangen. Via een pluviasysteem wordt het water opgeslagen. Dit regenwater zal, samen met water uit de wastafels, gebruikt worden voor het doorspoelen van de toiletten en urinoirs. Zo wordt straks 46% minder drinkwater verbruikt.