Een duurzaam interieur is inmiddels meer een norm dan een trend. Met de natuur als grootste voorbeeld wordt kantoorinrichting steeds meer een weerspiegeling van duurzaam ondernemen. Dit uit zich voornamelijk door het gebruik van natuurlijke materialen, organische vormen, kleuren in aarde- & groentinten, en multifunctionele ruimtes met een vleugje minimalisme.

Geïnspireerd door Moeder Aarde

Van koel en industrieel gaan we helemaal terug naar de natuurlijke warmte. De voortzettende duurzame interieurtrend zal buiten nog meer naar binnen brengen. Niet alleen in kleurgebruik en materialen, maar ook met geometrische vormen. De hoeken en harde lijnen van kantoormeubels maken plaats voor vloeiende, golvende vormen. Ook in de groothandel woonaccessoires zullen organische lijnen en natuurlijke materialen de overhand krijgen.

Een interieur geïnspireerd door Moeder Aarde geeft een gevoel van rust en authenticiteit. Verder mogen bij een duurzaam interieur ook upcycling en het gebruik van gerecyclede materialen natuurlijk niet ontbreken.

Een frisse en levendige uitstraling met een plantenwand

Plantenwanden zijn een goed voorbeeld van hoe je in kantoorpanden de natuur naar binnen kunt brengen. We hebben het bij een groene muur dus niet over de kleur verf, maar over wanden van (echte) planten en mos. Deze benadrukken de verbinding met de natuur, stralen duurzaamheid uit en verbeteren bovendien de luchtkwaliteit. Voor een echt duurzaam karakter kies je voor inheemse planten die weinig water nodig hebben.

Gebruik van natuurlijk licht

Daglicht zal een steeds grotere rol spelen in duurzame woontrends. Dit is milieuvriendelijker door de besparing op het energieverbruik en ook beter voor de gezondheid. Voldoende daglicht heeft namelijk een positief effect op het welzijn en de productiviteit van de medewerkers. In deze woontrend passen alle veranderingen die voorkomen dat het daglicht geblokkeerd wordt, zoals lichtdoorlatende raambekleding en het weghalen van grote meubels of beplanting buiten. In donkere ruimtes kun je zoveel mogelijk daglicht vangen door het plaatsen van extra ramen of lichtkoepels.

Het kleurenpalet van aarde- en natuurtinten

Ook voor de interieurkleuren van komend jaar kan inspiratie rechtstreeks uit de natuur gehaald worden. Denk hierbij aan aardetinten als warme terracotta, diepbruine kleuren in combinatie met bijvoorbeeld groentinten en koraal. Levendige kleuren worden alleen nog gebruikt om een ruimte karakter te geven, zoals pastelkleurige accenten die prachtig aansluiten bij een neutrale basiskleur. Afhankelijk van de huisstijl kan er ook gerust gekozen worden voor blauw of paars en olijfgroen of geel. Diepte wordt gecreëerd door donkere elementen tegenover lichtere achtergronden te plaatsen.

Multifunctioneel en modulair

Het kantoor van de toekomst is multifunctioneel en modulair. Door slim gebruik van ruimtes kunnen deze voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zoals met flexibele werkplekken of een creatieve ruimte die ook geschikt is als ontspanningsruimte en een ontvangstplek die ook dient als coffeecorner voor de medewerkers. Met behulp van modulaire meubels en verplaatsbare scheidingswanden kan een ruimte moeiteloos aangepast worden aan wat de gebruikers nodig hebben.

Een kantoorinrichting geïnspireerd op de natuur brengt een warme, comfortabele sfeer en maakt een statement dat de duurzame bedrijfsfilosofie ondersteunt!