Op 1 september, Duurzame Dinsdag, ontvangt Paul Polman, CEO van Unilever uit handen van juryvoorzitter Maurits Groen een Duurzaam Lintje voor zijn jarenlange inzet op het gebied van duurzaamheid.

Onder Polmans leiding introduceerde Unilever het Unilever Sustainable Living Plan, dat beoogt de omvang van het bedrijf te verdubbelen, de milieuvoetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd haar positieve maatschappelijke impact te vergroten.  Doel voor 2020 is halvering van de milieubelasting, het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van meer dan een miljard mensen en de levensstandaard van miljoenen verhogen.

De jury van Duurzame Dinsdag honoreert ook Polmans inzet voor duurzaamheid in nevenfuncties bij o.a. het International Business Council van het World Economic Forum en het World Business Council for Sustainable Development.

Duurzaam Lintje

Het Duurzame Lintje, de enige Nederlandse onderscheiding op het gebied van duurzaamheid, is in 2008 in het leven geroepen door Duurzame Dinsdag. Het is een eerbetoon aan individuen die zich op een bijzondere manier inspannen ten behoeve van de duurzaamheid.

Bio

Polman studeerde in 1977 af in de bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde daarna een MBA aan de University of Cincinnatti. Hij begon zijn carriere bij Procter & Gamble, laatstelijk als ‘Group President Europe’. In 2006 maakte hij de overstap naar het Zwitserse Nestlé, waar hij Chief Financial Officer en ‘Head of the Americas’ werd. Polman bezit enkele eredoctoraten. Zo onderscheidde de Rijksuniversiteit Groningen hem in 2014 wegens zijn “uitzonderlijke drive om ondernemerschap en duurzame ontwikkeling succesvol te combineren”.

Unilever

Unilever is de eerste multinational die met de Nederlandse overheid een strategisch partnerschap heeft gesloten waarin beide partijen toezeggen zich gezamenlijk in te zetten voor duurzaamheid. In dat kader heeft Polman met Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) afspraken gemaakt over duurzame productie van palmolie, aanpak van ontbossing, bevordering van productiviteit van kleine boeren en vrouwelijk ondernemerschap.  De overeenkomst met Unilever fungeert voor het ministerie van Buitenlandse Zaken als inspiratie en blauwdruk voor soortgelijke duurzame partnerschappen met andere ondernemingen.

Paul Polman ontvangt de onderscheiding op 1 september om 15.20 uur in de Oude Zaal van de Tweede Kamer.