Op 27 november zijn in de Amsterdam Arena de ARC 2014 Awards uitgereikt: De prijs voor projecten die hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid combineren met een verrassende architectuur. 

Winnaar is majestueus!

Het winnende project is gekozen uit 141 inzendingen. Het is de nieuwe kaasmakerij in de Beemster van Bastiaan Jongerius Architecten voor CONO Kaasmakers.

De jury: “De nieuwe kaasmakerij is een ingetogen en monumentaal pand dat verbluffend goed past in het beschermde cultuurlandschap van de Beemster. De jury wilde vooral gebouwen bekronen waarin architectuur en ecologie met elkaar in balans zijn. De jury noemt dit gebouw een ‘kaastempel’ en zegt “dat er op dit moment geen beter bedrijfsgebouw te vinden is dan dit majestueuze complex.”

Traditie en ondernemerschap in de Beemster

Bastiaan Jongerius: “Het was een enorme uitdaging. We wilden de kaasmakerij bouwen in de Beemster, het product en de streek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar de aankondiging om te bouwen in werelderfgoed deed alle alarmbellen rinkelen. Dus écht een kans om de kracht van ontwerp te laten zien!

In het ontwerp van de kaasmakerij komen de karakteristieken van de Beemster terug. Het gebouw ‘danst’ op het groene Beemster gras, een duet tussen het ruimtelijk maatvoeren en de traditie van maakbaarheid en ondernemerschap. Zo’n project realiseer je niet alleen, daar heb je een bevlogen opdrachtgever voor nodig.”

De groenste kaasmakerij ter wereld

Wim Betten, directeur operations bij CONO Kaasmakers, de makers van Beemsterkaas:

“Onderscheidende kwaliteit zit onze coöperatie in de genen. De kennis van onze Beemster kaasmakers wordt van generatie op generatie doorgegeven. Onze melkveehouders investeren al jaren in dierenwelzijn en milieu met Caring Dairy en Weidegang.

We kijken ook vooruit, naar een toekomst waarin we als coöperatie het allerbeste nastreven.

Vanzelfsprekend in de smaak en smedigheid van onze kaas maar ook op het gebied van duurzaamheid. We hebben breed ingezet op landschappelijke inpassing, duurzame materialen, draagvlak met de buurt, energiebesparing en binnenkort ook op energie opwekken middels zonnecollectoren op het dak. We hebben niet alleen de mooiste, maar ook de groenste kaasmakerij ter wereld!”

Duurzame inspanning

Klaas Sluis, voorzitter van het bestuur en melkveehouder van CONO Kaasmakers:

“De ARC 2014 is een geweldige erkenning voor de durf en ambitie, waarmee dit project door onze 475 leden melkveehouders is geïnitieerd en voor de jarenlange intensieve samenwerking met Bastiaan Jongerius, de Gemeente Beemster, de stichting UNESCO Werelderfgoed, de buren en de bouwpartners. We hebben als CONO Kaasmakers het beste van onszelf en onze partners gevraagd en gekregen en kunnen nu vol vertrouwen de toekomst tegemoet zien.”