Er zijn veel goede redenen om te investeren in een duurzaam magazijn. Ten eerste zijn klanten en investeerders tegenwoordig kritischer. Ze willen samenwerken met bedrijven die verantwoordelijk omgaan met het milieu en niet onnodig energie verspillen. Maar duurzaamheid gaat niet alleen over het imago; het kan ook flink schelen in de kosten. Hoewel een duurzaam magazijn aanvankelijk een flinke investering vereist en misschien duurder lijkt dan een standaard magazijn, betaalt het zichzelf terug door lagere energiekosten. Bovendien is je magazijn meteen klaar voor de toekomst.

Kies voor compacte opslagsystemen

Je hebt allereerst compacte opslagsystemen nodig. Hiermee kunnen bedrijven meer goederen opslaan zonder dat daar extra ruimte voor nodig is. Dit zal het energieverbruik verminderen in ruimtes die constant op temperatuur gehouden moeten worden. Er zijn verschillende systemen beschikbaar, zoals een legbord stelling, doorrolstellingen en pushback-stellingen. Deze kunnen allemaal aangepast worden aan de specifieke behoeften van je magazijn.

Automatiseer opslagsystemen

Geautomatiseerde opslagsystemen zijn ook een mooie ontwikkeling. Ze maken de werkprocessen niet alleen sneller en efficiënter, maar verminderen ook de uitstoot van schadelijke gassen. Bovendien kan automatisering energie besparen omdat je minder verlichting nodig zult hebben.

Installeer zonnepanelen en groene daken

Een praktische manier om je magazijn duurzamer te maken, is door zonnepanelen te installeren en groene daken aan te leggen. Zonnepanelen zorgen voor schone energie, verminderen de CO2-uitstoot en zullen je energiekosten verlagen. Groene daken verbeteren de isolatie, verlagen ook de CO2-uitstoot en maken je omgeving een stuk groener.

Gebruik van isolatiematerialen

Het is belangrijk om magazijnen goed te koelen of te verwarmen zonder te veel energie te gebruiken. Isolatiematerialen, klimaatbeheersingstechnologieën en speciale wandpanelen kunnen de temperatuur constant houden zonder onnodig energie te verbruiken. Dit maakt je magazijn duurzamer en verkleint de ecologische voetafdruk.

BREEAM-certificering als richtlijn

Met een BREEAM-beoordelingsmethode kunnen bedrijven hun magazijnen duurzamer maken. BREEAM beoordeelt verschillende milieufactoren van gebouwen, zoals energie, water, materialen en afval. Daarnaast geven ze certificaten voor duurzaamheidsinspanningen. Ook zonder een certificaat kan BREEAM als een nuttige gids dienen om duurzame verbeteringen in magazijnen door te voeren.